Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο David Smith, ο «πατέρας του MIDI»

Τι λένε τα computers και οι αριθμοί…

Ο David Smith έκανε τους υπολογιστές να «μιλάνε» με τα μουσικά όργανα!

Ο Smith ήταν μια ζωή μέσα στα στούντιο ανάμεσα σε συνθεσάιζερ και υπολογιστές, στη φωτογραφία μάλιστα διακρίνεται και ένας Commodore 64!

Τον ονομάζουν «Πατέρα του MIDI».

Ο Smith γεννήθηκε την 01.04.1950 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ήταν απόφοιτος UC Berkeley έχοντας αποκτήσει δύο πτυχία  Computer Science και Electronic Engineering. Το 1972 αγόρασε ένα αναλογικό συνθεσάιζερ –το Minimoog- και λίγο αργότερα κατασκεύασε το δικό του αναλογικό συνθεσάιζερ! Γεγονός που τον ώθησε -το 1974- να ιδρύσει την εταιρεία Sequential Circuits και διαφημίζοντας στο περιοδικό Rolling Stone το προϊόν που είχε δημιουργήσει.

Το 1977, θα άλλαζε τον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής σχεδιάζοντας και κυκλοφορώντας τον Prophet-5, το πρώτο προγραμματιζόμενο πολυφωνικό synthesizer στον κόσμο και το πρώτο μουσικό όργανο που λειτουργούσε με μικροεπεξεργαστή!

Το Prophet-5, ήταν το προϊόν που έκανε την εταιρεία του Smith, την Sequential, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και τον ίδιο να συνέχιζει να καινοτομεί τόσο στην τεχνολογία των synthesizer.

Το 1981, άρχισε να συνεργάζεται με τον Tom Oberheim και τον ιδρυτή της Roland, τον Ikutaro Kakehashi, σε ένα πρωτόκολλο που θα επέτρεπε σε όργανα όλων των κατασκευαστών να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν να παρουσιαστεί το 1983, στην έκθεση Winter NAMM, η τεχνολογία Musical Instrument Digital Interface ή πιο γνωστή σε όλους μας ως MIDI.

Το MIDI παραμένει έως και σήμερα το βασικό πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ ψηφιακών μουσικών οργάνων και συστημάτων υπολογιστών.

Το 1989 ο Smith εντάχθηκε στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Korg, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε το Wavestation synth. Το1996, έγινε Πρόεδρος της εταιρείας Seer Systems, αναπτύσσοντας το πρώτο λογισμικό synth στον κόσμο που έτρεχε σε υπολογιστή!

Σήμερα, το MIDI είναι πανταχού παρόν σε συνθεσάιζερ, σε ντραμς, αλλά σε DAW, πεντάλ κιθάρας, χειριστήρια, πρόσθετα και πολλά άλλα. Ήταν η βάση για την οποία κατασκευάστηκε το MIDI Polyphonic Expression (MPE),

Το 2002, ο Smith ίδρυσε την εταιρεία Dave Smith Instruments, η οποία κυκλοφόρησε το συνθεσάιζερ Prophet-6. Το 2018, ο Smith ανέκτησε τα δικαιώματα για το όνομα Sequential από τη Yamaha και έτσι μετονόμασε την εταιρεία με το όνομα που είχε η πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια.

Το 2013 η Recording Academy, έδωσε στον Dave Smith και τον Ikutaro Kakehashi το Technical Grammy για τον συμβολή τους στην ανάπτυξη του MIDI.

Ο Smith απεβίωσε την 01.01.2022, σε ηλικία 72 ετών.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #DavidSmith #synth #synthesizer #midi #instrumental #music

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment