Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Daniel McCracken, αρκετοί τον αναφέρουν ως: «ο Stephen King των βιβλίων προγραμματισμού»

Από την FORTRAN έως τον προγραμματισμό σε Android!

Ο Daniel McCracken, το 1961 έγραψε το πρώτο βιβλίο για τη FORTRAN και ήταν ένας δάσκαλος που προσαρμοζόταν στις τεχνολογικές απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Πιθανόν να αναγνωρίζετε το βιβλίο της εικόνας, απόψε σας αποκαλύπτουμε και τον συγγραφέα του.

Το 1995 είχε προσθέσει στα μαθήματά του, την Java και το 2010 σε ηλικία 80 ετών είχε μαθητές που τους κατηύθυνε να μάθουν να δημιουργούν εφαρμογές για Android.

Αρκετοί τον χαρακτήρισαν ως: «ο Stephen King των βιβλίων προγραμματισμού».

Ο McCracken έγραψε το πρώτο του βιβλίο, «Ψηφιακός Προγραμματισμός Υπολογιστών», το 1957. Εκείνη την εποχή, οι υπολογιστές ήταν ακριβοί, που ήταν δύσκολο να προγραμματιστούν.

Το βιβλίο του McCracken «Ένας οδηγός για τον προγραμματισμό Fortran», το πρώτο βιβλίο για αυτή τη γλώσσα, σημείωσε πωλήσεις πάνω από 300.000 αντίτυπα.

Επίσης ο McCracken ήταν ο συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από δώδεκα βιβλίων που πούλησαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε 15 γλώσσες.

Τη δεκαετία του 1960, οι επαγγελματίες στο χώρο των υπολογιστών «βρισκόταν» σε ένα από τα δύο στρατόπεδα – επιστήμονες ή τεχνικούς. Οι επιστήμονες αναζητούσαν επιτεύγματα στην έρευνα για hardware και software καθώς και την ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη. Από την άλλη πλευρά του στρατοπέδου, οι τεχνικοί ήθελαν να πιο χρησιμοποιούν απλά και αποτελεσματικά τους υπολογιστές.

«Ο McCracken ενδιαφερόταν περισσότερο να βοηθήσει τους απλούς ασκούμενους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στους υπολογιστές», έχει δηλώσει ο Peter J. Denning, πρόεδρος του τμήματος επιστήμης υπολογιστών στο Naval Postgraduate School in Monterey, Calif.

Ο McCracken γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1930, στο Hughesville της Montana. Ο πατέρας του, Albert Ray McCracken, ήταν τότε μηχανικός ορυχείων. Όμως το ορυχείο -έκλεισε λόγω του οικονομικού κραχ του 1929- και η οικογένεια μετακόμισε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου ο πατέρας του και η μητέρα του η Blanche (δασκάλα στο επάγγελμα) είχαν συγγενείς.

Ο McCracken, ήταν ο νεότερος από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του, μεγάλωσε κυρίως στην περιοχή του Ellensburg, Wash. Αποφοίτησε από το Central Washington University με πτυχία στα μαθηματικά και τη χημεία.

Το 1951, προσλήφθηκε στην General Electric, ξεκινώντας από το τμήμα χημικής μηχανικής, όπου μεταξύ άλλων καθηκόντων εκπαίδευε εργαζόμενους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Εργάστηκε επί επτά χρόνια στην GE και επίσης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Courant Institute of Mathematical Sciences).

Το 1970, απέκτησε μεταπτυχιακό πτυχίο Θεολογίας από το Union Theological Seminary, όμως στην πράξη δεν ασχολήθηκε.

Το 1981, εντάχθηκε στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών του City College της Νέας Υόρκης, όπου δίδαξε μέχρι το θάνατό του. «Ήταν πάντα ενημερωμένος, συμβάδιζε πάντα με την εποχή», έχει δηλώσει ο  Douglas R. Troeger, πρόεδρος του τμήματος επιστήμης υπολογιστών του City College.

Ο Troeger επίσης έχει πει για τον McCracken: «Ήταν συνήθως ο πρώτος καθηγητής που συμπεριέλαβε νέες τεχνολογίες στο μάθημά του, όπως η γλώσσα προγραμματισμού Java, που παρουσιάστηκε το 1995. Την περασμένη άνοιξη (σ.σ. 2010), ο McCracken κατηύθυνε του μαθητές του να μάθουν να δημιουργούν εφαρμογές για Android».

«Ήταν μια νέα τεχνολογία, οπότε ο McCracken τη δίδασκε» επεσήμανε επίσης ο Troeger.

Είχε κάνει δύο γάμους και είχε αποκτήσει επτά παιδιά. Απεβίωσε στις 30.11.2011

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #fortran #McCracken

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment