Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Alan Turing, θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών»

Ένας από τους πολλούς ανθρώπους, που το έργο τους εκτιμήθηκε μετά το θάνατό τους.
 
Στις 23.06.1912 γεννήθηκε ο Alan Turing, ήταν Βρετανός μαθηματικός, κρυπτοαναλυτής.
 
Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο τομέα αυτό καθώς επίσης του αναγνωρίζεται και η σημαντική συμβολή του στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence).
 
Ως κρυπτογράφος στο Bletchley Park στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Turing ηγήθηκε της ομάδας, που έσπασε τον «άθραυστο» κώδικα Enigma, που χρησιμοποίησε η γερμανική Ανώτατη Διοίκηση για επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης.
Αυτό οδήγησε αρκετούς ιστορικούς στην άποψη ότι το έργο του Turing μείωσε τον πόλεμο κατά δύο χρόνια, σώζοντας πολλές ζωές.
 
Ο Turing είναι πλέον γνωστός σήμερα για τη δουλειά του σχετικά με την ιδέα ενός «καθολικού υπολογιστή», που θα μπορούσε να εκτελεί οποιοδήποτε πρόγραμμα. Από τότε έγινε γνωστό ως «Turing Machine».
 
Στις 07.06.1954, ο Turing πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες από δηλητηρίαση με κυάνιο, αν και επίσημα ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία.
 
Η εξέταση νεκροψίας καθόρισε ότι η αιτία ήταν δηλητηρίαση από κυάνιο.
 
Αρκετοί αλλά και η μητέρα του αμφισβητούσαν την αυτοκτονία του και η ίδια πίστευε ότι ήταν ατύχημα.
 
Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τούρινγκ, υπό την πίεση μιας σχετικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών από ιδιώτες. Το 2013, η Ελισάβετ Β΄ του απένειμε χάρη.
 
Το 2021, η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα 50 λιρών, στο οποίο απεικονίζεται η μορφή του Άλαν Τούρινγκ.
 
Το ύψιστο βραβείο που δίνεται στην Πληροφορική κάθε χρόνο φέρει το επίθετό του.
 
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Allan_turing #Turing #Enigma

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment