Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η προγραμματίστρια Μαίρη Τσίγκου

Μαίρη Τσίγκου: εργάστηκε και αυτή ως άνθρωπος υπολογιστής!

Η ΕλληνοΒουλγαρικής καταγωγής Μαίρη Τσίγκου, γεννήθηκε στις 14.10.1928 στο Μιλγουόκι. Το 1951, η Μαίρη Τσίγκου ήταν προπτυχιακή που σπούδαζε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν όταν ένας εκπαιδευτής της είπε: «Ψάχνουν για γυναίκες μαθηματικούς στο Λος Άλαμος». Ο πόλεμος της Κορέας ήταν σε εξέλιξη και η πρόσληψη και η εκπαίδευση ανδρών ως μαθηματικών ήταν ως επί το πλείστων μάταιη, επειδή οι περισσότεροι ήταν στρατευμένοι. Αντιμέτωπη με μια αγορά εργασίας που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τις γυναίκες δασκάλες μαθηματικών, η Τσίγκου αποφάσισε να υποβάλει αίτηση. Πήρε τη δουλειά και στις 7 Ιανουαρίου 1952 και μετακόμισε στο Λος Άλαμος. Η Τσίγκου σπούδασε μαθηματικά και διέθετε και μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο.

Μόλις προσλήφθηκε, η Τσίγκου ενημερώθηκε ότι αυτή και οι άλλες νεαρές γυναίκες θα αμείβονταν λιγότερο από τους άντρες με τις ίδιες δεξιότητες και προσόντα επειδή «οι άντρες ήταν βιοπαλαιστές και οι γυναίκες απλώς συμπληρωματικές στις δουλειές». Ωστόσο, η Τσίγκου ήταν ενθουσιασμένη με τη δουλειά στο Los Alamos. Είχε επιλέξει αυτή τη δουλειά έναντι άλλων σε εταιρείες όπως η General Electric επειδή «ο μισθός ήταν διπλάσιος». Ένιωθε επίσης περήφανη για τη θέση της, δουλεύοντας σε ένα επιστημονικό εργαστήριο εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Το κάναμε αυτό με τον ίδιο τρόπο που οι νέοι πήγαν στον στρατό», λέει για τον εαυτό της και τους συναδέλφους της. «Ξέραμε ότι ήταν κάτι σημαντικό για τη χώρα».

H Mary Tsingou-Menzel (το όνομά της από τότε που παντρεύτηκε το 1958) έμεινε στην ιστορία της επιστήμης όταν το 1953 ανέλαβε σε συνεργασία με τους συναδέλφους της, John Pasta και Stanislaw Ulam στο Los Alamos Scientific Laboratory, να αναπτύξουν ένα καινοτόμο αριθμητικό πείραμα φυσικής στον ηλεκτρονικό υπολογιστή MANIAC. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υπό τις οδηγίες του επίσης ελληνικής καταγωγής Νικόλαου Μητρόπουλου* (Nicholas Metropolis) στο Los Alamos Scientific Laboratory. Η Τσίγκου ανέλαβε τον προγραμματισμό του προαναφερθέντος πειράματος.

Η αρχική ιδέα του πειράματος αποδίδεται στον Enrico Fermi, τον θρυλικό Φυσικό που τιμήθηκε με το βραβείο Nobel το 1938. Τα πείραμα FPUT (Fermi–Pasta–Ulam–Tsingou problem) έδωσε έμπνευση και υλικό για τη διερεύνηση της Θεωρία του Χάους και θεωρείται ένα από τα πιο κομβικά στην ιστορία της Στατιστικής Φυσικής. Η Τσίγκου συνέχισε να εργάζεται στο εργαστήριο του Los Alamos, όπου εξειδικεύτηκε στη γλώσσα προγραμματισμού Fortran, ενώ αργότερα εργάστηκε στο πρόγραμμα Strategic Defense Initiative.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι: το καλοκαίρι του 1953 η Τσίγκου και οι επίσης επιφανείς φυσικοί και μαθηματικοί Enrico Fermi, John Pasta και Stanislaw Ulam, συνέθεσαν στον υπολογιστή MANIAC πρωτοποριακά πειράματα με αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να διερευνήσουν ένα παράδοξο στη Θεωρία του Χάους.

Σε μια υποσημείωση, οι συγγραφείς έγραψαν: «Ευχαριστούμε τη κυρία Μαίρη Τσίγκου για την αποτελεσματική κωδικοποίηση των προβλημάτων και για την εκτέλεση των υπολογισμών στη μηχανή Los Alamos MANIAC».

Θα περνούσαν δεκαετίες πριν αυτή η υποσημείωση κέρδιζε την προσοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, αλλά η Μαίρη Τσίγκου ήταν γνωστή μεταξύ των συναδέλφων της σε όλη τη διάρκεια της 40χρονης καριέρας της ως μαθηματικός και προγραμματιστής υπολογιστών στο Los. Άλαμος.
Σήμερα, βλέπει αυτή την πρώιμη προσομοίωση ως μόνο ένα μέρος μιας καριέρα που περιλάμβανε την ανάπτυξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου και την εργασία στο προτεινόμενο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας γνωστό ως «Star Wars» (Strategic Defense Initiative). Αν και συνταξιοδοτήθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, μέρος της δουλειάς της στον κώδικα χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και η κληρονομιά της παραμένει στο μνημειώδες έργο που πραγματοποίησε ως μία από τις πρώτες προγραμματίστριες υπολογιστών του 20ού αιώνα.

Αναπολώντας την καριέρα της, η Τσίγκου εκφράζει την αγάπη της για τα έργα στα οποία εργάστηκε και θαυμάζει τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος είναι διαφορετικός από αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες των μέσων του 20ού αιώνα. «Πίστευαν ότι η πυρηνική ενέργεια επρόκειτο να αλλάξει τον κόσμο», λέει, «αλλά οι υπολογιστές είναι αυτοί που άλλαξαν τον κόσμο».

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #pionner #MaryTsingou

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment