Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Mary Keller, η πρώτη γυναίκα στις Η.Π.Α. που έλαβε διδακτορικό στην πληροφορική

Βοήθησε στην ανάπτυξη της BASIC -σε μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστες γυναίκες στην Πληροφορική- και το 1965, η αδελφή Mary Kenneth Keller έγινε η πρώτη γυναίκα στις Η.Π.Α. που έλαβε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών.

Η διατριβή της Keller, γραμμένη σε CDC FORTRAN 63, είχε τίτλο «Inductive Inference on Computer Generated Patterns». Στις 07.06.1965, έγινε η πρώτη Αμερικανίδα κάτοχος Ph.D. στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Το διδακτορικό της το έλαβε από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin–Madison.

Η Keller γεννήθηκε στο Οχάιο στις 17.12.1914. Το 1932 κατατάχτηκε στις Sisters of Charity of the Blessed Virgin Mary. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο DePaul και πήρε το πτυχίο της στα Μαθηματικά (το 1943) και το μεταπτυχιακό της στα Μαθηματικά και τη Φυσική (το 1953).

Έκανε επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στο Πανεπιστήμιο του Michigan και στο κολέγιο Dartmouth.

Το 1958, η Keller έλαβε μια εξαίρεση από το κολέγιο Dartmouth -που την εποχή εκείνη δεχόταν μόνο άνδρες- για να παρακολουθήσει το εργαστήρι του National Science Foundation για την επιστήμη των υπολογιστών.

Σε αυτό το εργαστήριο, συνεργάστηκε με τον John G. Kemeny και τον Thomas E. Kurtz για την υλοποίηση του πυρήνα BASIC. Κατόπιν, η Keller ίδρυσε το τμήμα επιστημών Υπολογιστών στο Clarke College στην Iowa, το οποίο και διεύθυνε για 20 χρόνια.

Ήταν παθιασμένη με το να έχουν όλοι πρόσβαση και πληροφορίες στους υπολογιστές. Ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν τη μελλοντική σημασία των υπολογιστών. Προέβλεψε επίσης, τη σημασία των υπολογιστών στις βιβλιοθήκες!

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #computers #womeninscience #WomenInSTEM #womentech #programmer #programminglanguage #MaryKennethKeller

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment