Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Jean Sammet, μια από τις προγραμματίστριες της γλώσσας προγραμματισμού COBOL και της Ada

«Εγώ δεν θεωρώ ότι μία γλώσσα μηχανής (όσο προηγμένη κι αν είναι) είναι και μία γλώσσα προγραμματισμού. Αυτή η άποψη διαφέρει από αυτό που πολλοί πιστεύουν, πως οτιδήποτε είναι γραμμένο μέσα σε ένα πρόγραμμα είναι μία γλώσσα προγραμματισμού».

Στις 23.03.1928 γεννήθηκε η Jean Sammet, ήταν Αμερικανίδα μηχανικός πληροφορικής, όπου το 1962 μαζί με την ομάδα της ανέπτυξαν την FORmula MAnipulation Compiler, μια επέκταση της γλώσσας προγραμματισμού FORTRAN IV.

Ήταν επίσης, μια από τις προγραμματίστριες της γλώσσας προγραμματισμού COBOL και αργότερα της Ada.

Το 1969, έγραψε το βιβλίο «PROGRAMMING LANGUAGES: History and Fundamentals», το οποίο θεωρείται ένα από τα κλασσικά βιβλία στο είδος του.

Η Jean Sammet γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κάτοχος πτυχίου μαθηματικών από το Mount Holyoke College (1948) και αντίστοιχου πτυχίου από το Πανεπιστήμιο του Illinois (1949). Επίσης, είχε διδακτορικό από το Mount Holyoke College (1978).

Το 1955, η Sammet ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των υπολογιστών στην εταιρεία Sperry Gyroscope. Δίδαξε επίσης, μεταπτυχιακά μαθήματα προγραμματισμού στο Adelphi College από το 1956 έως το 1958.

Από το 1958 έως το 1961, εργάστηκε στην εταιρεία Sylvania Electric Products και διαχειρίστηκε τη βασική ανάπτυξη του λογισμικού για τον υπολογιστή MOBIDIC (MOBIle DIgital Computer), ο οποίος κατασκευάστηκε για τον Στρατό των Η.Π.Α.

Από το 1959 έως το 1961, ήταν βασικό μέλος της επιτροπής που ανέπτυξε την COBOL, η οποία έγινε η κυρίαρχη γλώσσα προγραμματισμού για επιχειρηματικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο, όπου σε κάποιες περιπτώσεις συναντάται μέχρι και σήμερα.

Το 1961, η Sammet ξεκίνησε να εργάζεται στην IBM όπου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της FORMAC, όπως προαναφέρθηκε. Το 1965, έγινε Διευθύντρια στο Τμήμα Ανάπτυξης Συστημάτων της IBM σχετικά με τις γλώσσες προγραμματισμού. Αργότερα ήταν επικεφαλής του έργου της IBM για τη γλώσσα προγραμματισμού Ada.

Ήταν πρόεδρος του ACM (Association for Computing Machinery) από το 1974 έως το 1976, ενός Οργανισμού με σημαντική συνεισφορά στην ιστορία των γλωσσών προγραμματισμού. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, η Sammet ήταν μέλος της US National Academy of Engineering (1977).

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #womeninscience #WomenInSTEM #womentech #computer #programmer #programminglanguage #JeanSammet

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment