Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Grace Murray Hopper, γνωστή ως η «Γιαγιά της Cobol»

Στις 09.12.1906, γεννήθηκε η Grace Murray Hopper, γνωστή ως η «Γιαγιά της Cobol»!

Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες προγραμματίστριες που εργάστηκαν στους υπολογιστές, που ήταν τότε ένας ανδροκρατούμενος χώρος, επίσης ήταν ιδιαιτέρως γνωστή για τις συνεισφορές της στον προγραμματισμό.

Το 1967, το αμερικανικό ναυτικό είχε καλέσει την Hopper (τιμητικά είχε τον τίτλο του Ναυάρχου) για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού COBOL. Συνεργάστηκε με μια ομάδα ανθρώπων που προερχόταν από πολλούς κατασκευαστές υπολογιστών και το Πεντάγωνο.

Οι γνώσεις της Hopper στον σχεδιασμό γλωσσών προγραμματισμού και η εμπειρία της στους υπολογιστές Mark I και II στο Harvard τη δεκαετία του 1940, έκαναν την Hopper πολύτιμη στην εξέλιξη της COBOL. Για αυτή την συνεισφορά της, την ονομάζουν «Grandma Cobol».

Ένα βράδυ του 1945, ενώ εργαζόταν στο υπολογιστή Mark II στο Harvard, η Hopper και οι συνάδελφοί της αντιλήφθηκαν ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του. Ψάχνοντας μέσα στα εξαρτήματα του υπολογιστή βρήκαν ότι ένας μεγάλος σκώρος προκάλεσε το πρόβλημα. Αν και ο όρος «σφάλμα» (bug) είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα, από μηχανικούς για να περιγράψει μια μηχανική δυσλειτουργία, στη Hopper «χρεώνουν» ότι ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα υπολογιστή ως «σφάλμα» (bug) και μίλησε για τον «εντοπισμό σφαλμάτων» (debugging) ενός υπολογιστή.

Αργότερα ως επικεφαλής προγραμματίστρια στην εταιρεία Remington Rand, εργάστηκε στο υπολογιστή UNIVAC I (Universal Automatic Computer). Το 1952 η ομάδα προγραμματισμού της ανέπτυξε τον πρώτο compiler «μεταγλωττιστή» υπολογιστή που ονομάζεται A-0 system. Οι «μεταγλωττιστές» μετέφραζαν τον μαθηματικό κώδικα σε δυαδικό κώδικα, αναγνωρίσιμο από τον υπολογιστή.

Το 1955, η Hopper και η ομάδα της ανέπτυξαν την Flow-Matic, την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποίησε αγγλικές λέξεις, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες υπολογιστών όπως η FORTRAN, η οποία χρησιμοποίησε μαθηματικά σύμβολα.

H Murray Hopper έλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής της πολλές διακρίσεις και μετά θάνατον το 2016 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computers #womeninscience #WomenInSTEM #womentech #programmer #programminglanguage #GraceMurrayHopper #Cobol

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment