Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Evelyn Boyd Granville, προγραμματίστρια που εργάστηκε για την NASA

Η ταινία «Hidden Figures» ήταν η πραγματική ιστορία Αφροαμερικανών γυναικών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποστολή του αστροναύτη Τζον Γκλεν προκειμένου να γίνει ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1962, αλλά δεν ήταν οι μόνες μαύρες γυναίκες που βοηθούσαν στην εξερεύνηση του διαστήματος εκείνη την εποχή.

Μια λιγότερο γνωστή ήταν η Evelyn Boyd Granville.

Η Granville γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, DC την 1η Μαΐου του 1924. Ήταν μια από τις κορυφαίες φοιτήτριες στο Smith College, αποφοιτώντας με έπαινο το 1945. Το 1949 απέκτησε το διδακτορικό της. στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Yale. Ήταν η δεύτερη Αφροαμερικανίδα στην ιστορία των Η.Π.Α. η οποία κέρδισε διδακτορικό Ph.D. στα μαθηματικά, πρώτη ήταν η Euphemia Lofton Haynes το 1943.

Το 1956 η Evelyn Boyd Granville προσλήφθηκε στην εταιρεία IBM. Την εποχή εκείνη η IBM ήταν ανάδοχος των τεχνολογικών έργων της NASA και η Granville σχεδίασε ένα λογισμικό που βοήθησε στην ανάλυση δορυφορικών τροχιών για τις αποστολές Project Mercury. Το 1962 η Granville εργάστηκε στο πρόγραμμα «Apollo» της NASA μέσω της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών North American Aviation. Λίγους μήνες αργότερα η Granville επέστρεψε στην IBM και εργάστηκε ως μαθηματικός.

Η Granville είχε μια σπουδαία καριέρα στα μαθηματικά, όμως πάντα την ενδιέφερε η εκπαίδευση και για αυτό το 1967 ξεκίνησε να διδάσκει προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (CSULA). Επίσης στη συγγραφή ενός σχολικού βιβλίου και συμμετείχε στο Miller Mathematical Improvement Project, όπου δίδασκε σε μαθητές δημοτικού.

Η Granville υπήρξε ένθερμη υποστηρίχτρια της εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Μετά τη συνταξιοδότησή της, ταξίδεψε σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. μιλώντας για τη σημασία των μαθηματικών και της μάθησης.

Η Granville απεβίωσε στις 27.06.2023 σε ηλικία 99 ετών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #EvelynBoydGranville #stem #womenintech

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment