Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Φθάνει στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Βύρων, πατέρας της Ada Lovelace Byron, της πρώτης προγραμματίστριας στον κόσμο

Στην εικόνα βλέπετε την υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, η οποία απαθανατίστηκε σε ελαιογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη το 1861 και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
 
Ήταν ο πατέρας της Ada Lovelace Byron, η οποία θεωρείται θεμελιώδης προσωπικότητα στον τομέα του προγραμματισμού υπολογιστών με βάση τις σημειώσεις της για την Αναλυτική Μηχανή του Charles Babbage. Επίσης, εξαιτίας της συνεισφοράς της στην προαναφερθείσα υπολογιστική μηχανή, η Ada θεωρείται ως η πρώτη προγραμματίστρια στον κόσμο!
 
Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιανουαρίου 1824.
 
Σε αυτή την ελαιογραφία απεικονίζεται η άφιξη του Άγγλου φιλέλληνα George Gordon Byron στο Μεσολόγγι κατά την οποία έτυχε θερμής υποδοχής. Εμφανίζεται ερχόμενος από το λιμάνι συνοδευόμενος από τον φίλο του Edward John Trelawny, (1792 – 1881) έναν Άγγλο συγγραφέα και με πλήθος οπλιτών να ζητωκραυγάζει.
 
Τον υποδέχονται οι τοπικές αρχές και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, που τον είχε προσκαλέσει ασκεπής ως ένδειξη σεβασμού. Ξεχωρίζει ακόμη η μορφή του επισκόπου, ο οποίος θυμίζει έντονα τον Παλαιών Πατρών Γερμανό (με χρυσά άμφια να κρατά την ποιμαντορική ράβδο και να ευλογεί) του Γερμανού ζωγράφου Πέτερ φον Ες, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #1821ελλας2021 #Greece200years #greece1821

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment