Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έξω από ένα υποκατάστημα της αγγλικής τράπεζας Barclays εγκαταστάθηκε το πρώτο ATM στον κόσμο

Ο Σκωτσέζος John Shepherd-Barron, εφευρέτης του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης (ATM), είχε πει ότι η ιδέα του ήταν εμπνευσμένη από ένα διανομέα σοκολάτας και επίσης είχε εκνευριστεί όταν μια φορά δεν πρόλαβε ανοιχτή την τράπεζα!

Στις 26.06.1967 στο σημείο που βλέπετε εγκαταστάθηκε το πρώτο ATM στον κόσμο! Τοποθετήθηκε έξω από το υποκατάστημα της αγγλικής τράπεζας Barclays στο Enfield, στο βόρειο Λονδίνο.

Βέβαια στην αρχή για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το ATM, θα έπρεπε να έχει προμηθευτεί από την τράπεζα ειδικά κουπόνια, στα οποία πάνω αναγραφόταν το πόσο των 10£ (σε σημερινά περίπου 370£) το οποίο και αφαιρούνταν από τον λογαριασμό.

Κάθε κουπόνι ίσχυε για έξι μήνες. Τα κουπόνια εκδίδονταν μόνο σε «πιστοποιημένους πελάτες», στους οποίους είχε δοθεί εξαψήφιος κωδικός (η πληροφορία αυτή ήταν εις γνώσιν μόνο του πελάτη και του υπεύθυνου του καταστήματος).

Όταν λοιπόν ο πελάτης θα «στεκόταν» μπροστά από το ATM, θα έπρεπε να υπογράψει το κουπόνι και να το τοποθετήσει μέσα σε ένα ειδικό συρτάρι του μηχανήματος. Στη συνέχεια, το ATM έλεγχε τη λωρίδα γνησιότητας που υπήρχε πάνω στο κουπόνι και περιείχε ένα υλικό «carbon-14» (ελαφρώς ραδιενεργό υλικό).
Στη συνέχεια το ATM «ζητούσε» από τους πελάτες να εισάγουν τον κωδικό τους, με τον οποίο γινόταν διασταύρωση ότι ο κωδικός αντιστοιχεί στο κουπόνι.

Εάν όλα ήταν σωστά τότε το μηχάνημα έδινε το ποσό (σε χαρτονομίσματα του 1 pounds).

Όσοι πελάτες χρειαζόντουσαν περισσότερα από 10£ θα έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία τοποθετώντας επιπλέον εγκεκριμένα κουπόνια.

Ο Άγγλος ηθοποιός Reg Varney, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στη βρετανική τηλεοπτική κωμωδία «On The Buses», ήταν το πρώτο άτομο που έκανε ανάληψη μετρητών από το πρώτο ATM του κόσμου!

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #atm #bank #Barclays #ShepherdBarron

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment