Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Έτρεξε» επίσημα το πρώτο πρόγραμμα του υπολογιστή LEO, το οποίο αφορούσε τη διαχείριση προϊόντων ψωμιού

Μια εταιρεία τροφίμων «έφερε» τους εμπορικούς υπολογιστές στην Βρετανία και το 1951 η εν ζωή Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν αυτή που είδε πρώτη, τη δοκιμαστική παρουσίαση του υπολογιστή LEO, μοντέλο του οποίου βλέπετε στην φωτογραφία.

Στις 05 Σεπτεμβρίου του 1951, έτρεξε επίσημα το πρώτο πρόγραμμα του LEO, το οποίο αφορούσε τη διαχείριση προϊόντων ψωμιού!

Αλλά αν αντέχετε ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή της. Υπόψιν το κείμενο έχει πολλά ονοματεπώνυμα.

Οι ηλεκτρονικοί ψηφιακοί υπολογιστές εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσουν στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών και μηχανικών προβλημάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο «σπάσιμο» των γερμανικών μυστικών κωδικών επικοινωνίας. Στις Η.Π.Α. σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στον υπολογισμό της τροχιάς όπλων των πυραύλων. Η χρήση τους στην επιστήμη και τη μηχανική εξαπλώθηκε γρήγορα μετά τον πόλεμο, όμως οι περισσότεροι πίστευαν ότι η χρήση τους θα περιοριζόταν σε τεχνικές εφαρμογές.

Το 1947, η J. Lyons & Co, μια βρετανική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης, έστειλε δύο από τους ανώτερους διευθυντές της, τον Oliver Standingford και τον Raymond Thompson, στις Η.Π.Α. για να δουν τις υπολογιστές μηχανές που είχαν δημιουργηθεί κατά τον Β’ Π.Π..
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, γνώρισαν τον Herman Goldstine, ο οποίος ήταν ένας από τους αρχικούς προγραμματιστές του ENIAC, του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή γενικής χρήσης. Ο Goldstine τους ενημέρωσε, ότι στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο Douglas Hartree και ο Maurice Wilkes είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζουν ένα παρόμοιο μηχάνημα με τον ENIAC, τον πρωτοποριακό υπολογιστή EDSAC.

Κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Standingford και Thompson επισκέφθηκαν τους Hartree και Wilkes στο Cambridge και εντυπωσιάστηκαν από τον υπολογιστή που κατασκεύαζαν. Επίσης οι Hartree και Wilkes εκτιμούσαν ότι για να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους χρειαζόντουσαν δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες και ότι η μόνο περίπτωση για να συντομευθεί αυτός ο χρόνος ήταν να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Έτσι οι Standingford και Thompson μετέφεραν αυτές τις πληροφορίες στο διοικητικό συμβούλιο της Lyons και πρότειναν η εταιρεία θα έπρεπε να αγοράσει ή να κατασκευάσει έναν υπολογιστή για να καλύψουν τις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Η Lyons αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τους Hartree και Wilkes για να ολοκληρώσουν το έργο του υπολογιστή EDSAC καθώς και να τους στείλει έναν μηχανικό της, τον Ernest Lenaerts. Με τις παραπάνω παροχές ο EDSAC ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εκτέλεσε το πρώτο του πρόγραμμα τον Μάιο του 1949.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του EDSAC, το διοικητικό συμβούλιο της Lyons συμφώνησε να ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της υπολογιστή, επεκτείνοντας τον σχεδιασμό του EDSAC.

Το μηχάνημα της Lyons ονομάστηκε Lyons Electronic Office, ή LEO. Κατόπιν σύστασης του Wilkes, η Lyons προσέλαβε τον John Pinkerton, μηχανικό ραντάρ και φοιτητή έρευνας στο Cambridge, ο οποίος έγινε ο επικεφαλής του νέου έργου. Επίσης για το έργο αυτό εργάστηκαν ο Lenaerts καθώς και ένας άλλος μηχανικος της εταιρείας, ο Derek Hemy, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συγγραφή των προγραμμάτων του LEO.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1951, ο υπολογιστής, ο οποίος ήταν ακόμη σε δοκιμαστική φάση, παρουσιάστηκε στην Πριγκίπισσα Elizabeth II (σημερινή βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου). Η πρώτη επιχειρηματική εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε ο υπολογιστής LEO ήταν η εφαρμογή Bakery Valuations. Αυτό εκτελέστηκε με επιτυχία στις 5 Σεπτεμβρίου 1951, [4] και η LEO ανέλαβε πλήρως τους υπολογισμούς Bakery Valuations στις 29-30 Νοεμβρίου 1951
Η ταχύτητα ρολογιού του LEO I ήταν 500 kHz, με τις περισσότερες οδηγίες να χρειάζονται περίπου 1,5 ms για εκτέλεση. Λειτουργούσε με διάτρητες κάρτες και ταινίες.

Οι υπολογιστές LEO για τον προγραμματισμό τους, χρησιμοποιούσαν τις εξής γλώσσες: την Intercode, μια γλώσσα χαμηλού επιπέδου assembler και την CLEO (Clear Language for Express Orders), η οποία ήταν αντίστοιχη της COBOL.

Η εταιρεία Lyons χρησιμοποίησε αρχικά το LEO I για εργασίες απογραφής, μισθοδοσία, απογραφή κ.α. Επίσης στον υπολογιστή συγκεντρώνονταν καθημερινά τα δεδομένα από τα καταστήματα της εταιρείας. Οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν τον υπολογισμό της καθημερινής παραγωγής, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, τα τιμολόγια, την κοστολόγηση κ.α. Ο υπολογιστής LEO I, αποτέλεσε την πρώτη περίπτωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πληροφοριών, όπως και τη πρώτη περίπτωση εξωτερικής ανάθεσης εργασιών (outsourcing).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1956, η Lyons άρχισε να εκτελεί στον LEO I τους υπολογισμούς μισθοδοσίας για τη Ford UK, την Kodak και πολλές άλλες εταιρείες.

Το 1954, η Lyons δημιούργησε την LEO Computers Ltd προχωρώντας στην κατασκευή του υπολογιστή LEO II και αυτό διότι είχε αυξηθεί πολύ το ενδιαφέρον για απόκτηση τέτοιων υπολογιστών από πολλές εμπορικές εταιρείες. Το 1961, η εταιρεία ολοκλήρωσε το πρώτο μοντέλο της σειράς LEO III.

Το 1963, η LEO Computers Ltd συγχωνεύτηκε με την English Electric Company και αυτό οδήγησε στη διάλυση της ομάδας που είχε δημιουργήσει τους αρχικούς υπολογιστές LEO. Η εταιρεία συνέχισε να κατασκευάζει το LEO III καθώς και άλλα γρηγορότερα μοντέλα, όπως το LEO 360 και ακόμα πιο γρήγορα όπως το LEO 326, τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την ομάδα LEO πριν από την εξαγορά της LEO Computers Ltd.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #LEO #EDSAC #Standingford #JohnPinkerton

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment