Ο ιός Michelangelo ονομάστηκε έτσι, επειδή ενεργοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 1992, ημέρα γενεθλίων του Μιχαήλ Άγγελου**. Ήταν ένας από τους πρώτους ιούς που έλαβαν ευρεία προσοχή από τα ΜΜΕ και επίσης ένας από τους πρώτους που δημιούργησε εκτεταμένη υστερία. Ήταν η αφορμή να γίνει ευρέως γνωστή η ύπαρξη ιών στους υπολογιστές και ξεκίνησε η συζήτηση για την προστασία τους.
Το πρώτο δείγμα του Michelangelo ανακαλύφθηκε δύο ημέρες νωρίτερα, στην Αυστραλία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο ιός «γράφτηκε» στην Ταϊβάν.
O John McAfee, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας antivirus, είχε δηλώσει: «Μολύνθηκαν κάποιοι υπολογιστές που είχαν λανθασμένη ημερομηνία». Σε γενικές γραμμές ήταν καθησυχαστικός.
Η IBM ανέφερε ότι τις ημέρες που είχε γίνει μεγάλη διασπορά, είχαν εξαντληθεί από τα καταστήματα τα antivirus για τους υπολογιστές.
Επειδή ο ιός είχε βρεθεί σε υπολογιστές λίγο νωρίτερα, όπως προαναφέραμε, αρκετές εταιρείες είχαν προετοιμαστεί. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στην Γερμανία είχε ως εξής: μέχρι την ημέρα που είχε προγραμματιστεί να τρέξει, είχαν μολυνθεί 1.300 υπολογιστές, αλλά οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν 10 φορές υψηλότερος.
Κανείς δεν ήξερε πόσοι υπολογιστές επηρεάστηκαν παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση και σύμφωνα με στοιχεία της εποχής περίπου 5 εκατ. υπολογιστές διέτρεξαν κίνδυνο, όμως τελικά σοβαρό πρόβλημα είχαν μόνο κάποιοι χιλιάδες. Οι υπολογιστές που μολύνθηκαν πριν τις 06.03, είχαν λάθος ημερομηνία…
**Η ειρωνεία του ονόματος του ιού ήταν ότι τίποτα στον κώδικα του δεν αναφέρεται στον Μιχαήλ Άγγελο. Είναι πιθανό ο δημιουργός του ιού, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, να μην ήξερε ότι στις 6 Μαρτίου ήταν τα γενέθλια του Μιχαήλ Άγγελου!
Η ζημιά που έκανε στους υπολογιστές αφορούσε στην διαγραφή του boot sector ή του master boot sector (MBR) ενός floppy ή ενός σκληρού δίσκου.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #virus #Michelangelovirus