Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έγινε η αρχή για τη δημιουργία του υπολογιστή Xerox Alto

Πιθανόν να σας εντυπωσιάσει η κάθετη οθόνη, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο πρωτοποριακό που είχε αυτός ο υπολογιστής.

Ο Xerox Alto επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το σχεδιασμό των προσωπικών υπολογιστών τις επόμενες δεκαετίες, ιδίως τον Apple Macintosh και τους πρώτους σταθμούς εργασίας της Sun.

Ο Xerox Alto δεν κυκλοφόρησε ως προϊόν στη λιανική αγορά, όμως κατασκευάστηκαν χιλιάδες μονάδες και χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια στο PARC (Palo Alto Research Center, το Κέντρο Έρευνας της Xerox), σε άλλες εγκαταστάσεις της Xerox και σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια.

Ο Alto ήταν ο πρώτος υπολογιστής που συγκέντρωνε πολλά από τα στοιχεία ενός σύγχρονου γραφικού περιβάλλοντος (GUI).

Το ποντίκι υπολογιστή ήταν και αυτό παρόν για να βοηθήσει το χρήστη του στην ευκολότερη χρήση.

Επίσης ο υπολογιστής Alto, διέθετε τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου WYSIWYG (What You See is What You Get). Ήταν ο πρώτος στον οποίο εφαρμόστηκε η τεχνολογία LAN (Ethernet).

Ο Xerox Alto «επηρεάστηκε» από το On-Line System (NLS) που είχε δημιουργηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα από τον Douglas Engelbart. Επικεφαλής του έργου για την κατασκευή του Xerox Alto, ήταν ο Chuck Thacker.

Η αρχή για τη δημιουργία του Alto έγινε στις 19.12.1972, όταν συντάχθηκε ένα έγγραφο, από τον Butler Lampson (επιστήμονα και διευθυντή του PARC) ο οποίος ζητούσε υποστήριξη από την Xerox Corporation για την κατασκευή του υπολογιστή Alto.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #xerox #xeroxalto #gui

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment