Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δημιουργήθηκε το domain yahoo.com

Παραλίγο να γίνει Google στη θέση της Google… αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 18.01.1995, δημιουργήθηκε το domain yahoo.com!

Πρώτη διεύθυνση το akebono.stanford.edu/yahoo, το 1994.

Δημιουργοί της, ο Jerry Yang (αριστερά στην ακόλουθη εικόνα) και ο David Filo, οι οποίοι ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Τον Ιανουάριο του 1994, δημιούργησαν έναν δικτυακό τόπο που τον ονόμασαν «Jerry and David’s Guide to the World Wide Web». Ήταν ένας κατάλογος άλλων ιστοσελίδων, οργανωμένων σε μια ιεραρχία, σε αντίθεση με ένα απλό ευρετήριο σελίδων.

Τον Απρίλιο του 1994, μετονομάστηκε σε Yahoo!

Η λέξη «YAHOO» αρκτικόλεξο του Yet Another Hierarchical Officious Oracle (Ένας Ακόμα Ιεραρχικός και Αυταρχικός Μάντης). Πάντως οι ίδιοι επιμένουν ότι η λέξη προέρχεται από τα μυθικά πλάσματα του Κόσμου του Γκιούλιβερ!

Η Yahoo άρχισε να προσφέρει δωρεάν e-mail από τον Οκτώβριο του 1997 μετά την απόκτηση του RocketMail, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Yahoo! Mail.

Στις αρχές του 1998, η Yahoo προσέθεσε υπηρεσίες για αγορές, αγγελίες, παιχνίδια, ταξίδια, καιρό, χάρτες, αναζήτηση ατόμων, νέα διασημοτήτων, μια παιδική έκδοση που ονομαζόταν Yahooligans και ένα διαδικτυακό περιοδικό.

Εκείνη την εποχή, ανταγωνιζόταν πύλες αναζήτησης όπως η Excite, η InfoSeek και η Lycos.

Πολλές από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που σήμερα θεωρούμε δεδομένες είτε δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Yahoo είτε βρήκαν γρήγορα ένα μέρος για να «φιλοξενηθούν».

Πριν υπάρξει το YouTube, υπήρξε το Broadcast.com, το οποίο μετατράπηκε σε Yahoo TV.

Πριν από το Instagram, υπήρχε το Flickr.

Πριν από το Evernote, υπήρχε το Yahoo Notebook.

Πριν από το Spotify, το Yahoo Music (Το 2001, η Yahoo απέκτησε το Launchcast και το μετέτρεψε στη βάση της δικής της υπηρεσίας ροής μουσικής).

Σημαντικό επιχειρηματικό σημείο: η Yahoo πρωτοστάτησε στο διαφημιστικό μοντέλο πληρωμής ανά κλικ που σύντομα έγινε πανταχού παρόν στο διαδίκτυο.

Το πρώτο banner με κλικ σε σύνδεσμο, δημιουργήθηκε στη Yahoo και αφορούσε μια διαφήμιση για την εταιρεία MCI.

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 η Microsoft προσέγγισε αρκετές φορές την Yahoo, καθώς ήθελε να την εξαγοράσει, η Yahoo όμως, δεν υπέκυψε και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα ως μια από τις πιο δημοφιλείς σελίδες στο διαδίκτυο.

Μάλιστα στην πορεία της κατάφερε να φτάσει στο μισό από την χρηματική αξία που της είχε προσφέρει τότε η Microsoft.

Οι δύο μεγαλύτερες εξαγορές της Yahoo πραγματοποιήθηκαν το 1999, ήταν αυτές της Geocities για 3,6 δις. $ και της Broadcast.com για 5,7 δις. $.

Το 2002, η Yahoo είχε κάνει πρόταση να αγοράσει τη Google για περίπου 3 δις. $, αλλά η -τότε- σχετικά νέα εταιρεία αναζήτησης στο διαδίκτυο δεν ενδιαφερόταν.

Το 2003 η Yahoo εξαγόρασε τη μηχανή αναζήτησης Altavista, στην οποία ενσωμάτωσε τη μηχανή της Yahoo, εν τέλει το 2013 η Yahoo την απενεργοποίησε.

Τα επόμενα χρόνια και με την αλματώδη επέκταση της Google, η Yahoo «έχασε» μεγάλο μερίδιο σε επισκεψιμότητα, αρκετοί όμως παλιοί έχουν/με ακόμη e-mail της Yahoo.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #yahoo #microsoft #stanford #yang #filo #searchengine

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment