Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτοκτόνησε ο Alan Turing

Στις 07.06.1954 αυτοκτόνησε ο Alan Turing.

Ο πρωτοπόρος στην επιστήμη των υπολογιστών και ο άνθρωπος που «έσπασε» τον κωδικό Enigma και εμμέσως «έσωσε» εκατομμύρια ανθρώπους από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, βρέθηκε νεκρός την επόμενη ημέρα.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο σύντροφός του με έναν συνεργό είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν το σπίτι του Turing. Ο Turing πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε το περιστατικό. Ως αποτέλεσμα της έρευνας της αστυνομίας, στον Turing «χρεώθηκε» ότι είχε ερωτική σχέση με έναν 19χρονο και γι’ αυτό του αποδόθηκαν κατηγορίες σεξουαλικής διαστροφής. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε.

Μετά από τη δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο του. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος. Όταν ανακαλύφτηκε το πτώμα του, βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο δίπλα στο κρεβάτι του, αν και δεν εξετάστηκε για κυάνιο, έγινε η υπόθεση εργασίας ότι ήταν το μέσο μέσω του οποίου καταναλώθηκε η θανατηφόρα δόση.

Η εξέταση νεκροψίας καθόρισε ότι η αιτία ήταν δηλητηρίαση από κυάνιο.

Αρκετοί αλλά και η μητέρα του αμφισβητούσαν την αυτοκτονία του και η ίδια πίστευε ότι ήταν ατύχημα. Το 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τούρινγκ, υπό την πίεση μιας σχετικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών από ιδιώτες. Το 2013, η Ελισάβετ Β΄ του απένειμε χάρη.

Το 2021, η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα 50 λιρών, στο οποίο απεικονίζεται η μορφή του Άλαν Τούρινγκ.

Το ύψιστο βραβείο που δίνεται στην Πληροφορική κάθε χρόνο φέρει το επίθετό του.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #alanturing #turing #computer #pioneer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment