Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple κυκλοφόρησε τον υπολογιστή Apple IIGS (GS = γραφικά & ήχος)

Εξαιτίας του υπολογιστή που βλέπετε, η Apple Computer μηνύθηκε για δεύτερη φορά από τις δισκογραφικές εταιρείες του συγκροτήματος Τhe Beatles οι οποίες στις επωνυμίες τους χρησιμοποιούσαν τη λέξη Apple!

Βασικά χρειάστηκαν 29 χρόνια για να τα βρουν οι «Apple» μεταξύ τους 😉

«Αγαπάμε τους Beatles και ήταν επώδυνο να έρχομαι σε αντίθεση μαζί τους για αυτά τα εμπορικά σήματα». Είναι υπέροχο να επιλύεται το ζήτημα με θετικό τρόπο, γεγονός που απομακρύνει τις πιθανότητες περαιτέρω διαφωνιών στο μέλλον». Δήλωσε το 2007 Steve Jobs όταν και εκδικάστηκε η τελευταία αγωγή των δισκογραφικών προς την Apple (πλεόν χωρίς το computer στην επωνυμία της).

Στις 15.09.1986, κυκλοφόρησε ο υπολογιστής Apple IIGS (GS = γραφικά & ήχος). Μάλιστα οι πρώτοι 10.000 υπολογιστές είχαν την υπογραφή του «Woz» στο μπροστινό μέρος. Woz=Steve Wozniak.

Παρότι το μοντέλο έμεινε στην αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992, η Apple δεν το υποστήριξε ιδιαίτερα μιας και είχε δώσει όλη της την βαρύτητα στην προώθηση των Macintosh!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 1978, η δισκογραφική εταιρεία Apple Corps και η θυγατρική της Apple Records οι οποίες ανήκαν στο συγκρότημα Τhe Beatles, είχαν καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας Apple Computer σχετικά με το όνομα και το σήμα. Η αγωγή διευθετήθηκε το 1981 με την απόφαση να ορίζει ότι η Apple Computer θα έπρεπε να καταβάλει 80.000$ στη δισκογραφική Apple Corps και επίσης της απαγορεύθηκε η ενασχόληση της μεν Apple Corps με τους υπολογιστές και της δε Apple Computer με οποιαδήποτε προϊόν σχετικό με τη μουσική.

Το 1986, η Apple Computer πρόσθεσε τη δυνατότητα αναπαραγωγής ήχων midi καθώς και της εγγραφής ήχου στους υπολογιστές της. Αυτό επετεύχθη με την τοποθέτηση του τσιπ ήχου «Ensoniq 5503 DOC» στον υπολογιστή Apple IIGS.
Όμως με τη κίνηση αυτή η Apple Computer παραβίασε τη συμφωνία του 1981 σχετικά με τη μουσική και έτσι το 1989
δέχθηκε για δεύτερη φορά μήνυση από τη δισκογραφική Apple Corps.

Το 1991, η Apple Computer αναγκάστηκε να καταβάλει περίπου 26,5 εκατομμύρια δολάρια στην Apple Corps. Αυτή τη φορά είχαν συμβεί τα ακόλουθα: ο Jim Reekes, υπάλληλος της Apple Computer, είχε προσθέσει έναν ήχο με το όνομα Chimes στο λειτουργικό σύστημα Macintosh(ο ήχος αργότερα μετονομάστηκε σε sosumi, για να διαβαστεί φωνητικά ως «so sue me» που στα ελληνικά σημαίνει «άντε, μηνύστε με»).

Στο διακανονισμό του 1991, καθορίστηκαν τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης του ονόματος «Apple» για την κάθε εταιρεία. Έτσι η δισκογραφική Apple Corps είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Apple σε οποιαδήποτε προϊόν της το κύριο περιεχόμενο είναι η μουσική, ενώ η Apple Computer είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Apple μόνο για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή μουσικού περιεχομένου, εξαιρουμένου αυτού που  φυσικά μέσα. Στην ουσία η Apple Computer συμφώνησε ότι δεν θα πουλούσε μουσικό περιεχόμενο σε φυσική μορφή (lp, cd, κ.λ.π.).

Το 2003 η Apple Computer είχε ξεκινήσει το iTunes Music Store, σε συνέχεια της επιτυχίας του iPod.

Για μια ακόμη φορά η δισκογραφική Apple Corps μήνυσε την Apple Computer διότι ενεπλάκη πάλι στη μουσική βιομηχανία.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ετυμηγορία υπέρ της Apple. Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2007.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #appleiigs #thebeatles

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment