Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του TRADIC, ένας από τους πρώτους υπολογιστές που γινόταν καθολική χρήση τρανζίστορ

Κατασκευάστηκε για να μπορεί να χωρέσει στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, όπως στο B-52 και μπορούσε να λειτουργήσει με την αντίστοιχη ισχύ ενός λαμπτήρα 100 watt!!

Στη φωτογραφία οι μηχανικοί κάνουν τους τελευταίους ελέγχους στον υπολογιστή TRADIC πριν την απογείωση. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής με τρανζίστορ που χρησιμοποιήθηκε σε αεροσκάφη.

Στις 14.03.1955 τα AT&T Bell Laboratories ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπολογιστή TRAnsistor DIgital (TRADIC) ή TRANSistorized Airborne DIgital Computer.
Σχεδιάστηκε από τους Jean Howard Felker και τον L.C. Brown («Charlie Brown»). Ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές που γινόταν καθολική χρήση τρανζίστορ.

Η έκδοση για τα αεροσκάφη ονομαζόταν Flyable TRADIC και μπορούσε να λειτουργήσει σε δύσκολες συνθήκες όπως σε θερμοκρασίες -55 °C έως +55 °C.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν διάφοροι υπολογιστές που διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου υπολογιστή με τρανζίστορ όπως: ο Harwell CADET (Ευρώπη, Φεβρ.1955)  ή SM-65 Atlas ICBM / THOR ABLE (MOD 1) της Burroughs Corporation και νωρίτερα ο υπολογιστής IBM 604 (έκδοση του 1954) στις Η.Π.Α.

Ο TRADIC θα μπορούσε καλύτερα να ονομαστεί ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής διόδων, διότι αν και περιείχε περίπου 800 τρανζίστορ γερμανίου, υπήρχαν περισσότερες από 11.000 δίοδοι διαφόρων ειδών. Επίσης, υπήρχε μόνο μια σειρά από λυχνίες κενού για την λειτουργία του «ρολογιού» του υπολογιστή στα 1 MHz!

Ο υπολογιστής TRADIC απαιτούσε λιγότερα από 100 watt για να λειτουργήσει, δηλαδή το ένα εικοστό της ισχύος που απαιτούνταν από προγενέστερους υπολογιστές με λυχνίες κενού. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι υπολογιστές χρησιμοποίησαν έως και 18.000 λυχνίες κενού και απαιτούσαν χιλιάδες watt για να λειτουργήσουν.

Για την εποχή του, ήταν το γρηγορότερο ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μπορούσε να εκτελέσει 62.500 βασικούς υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και να επεξεργάζεται δεδομένα της πτήσης, των ραντάρ και άλλες απαραίτητες πληροφορίες για την πλοήγηση του αεροσκάφους.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #tradic #transistor #computer #belllabs

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment