Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Satya Pal Asija, έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για λογισμικό στις Η.Π.Α.

Ο επιμένων Ινδικά… έφθασε στην πρώτη κατοχύρωση σε λογισμικό στις Η.Π.Α.!

Συνέβη στις 26.5.1981 όταν ο Satya Pal Asija, νομικός, κατάφερε μετά από 7ετή δικαστικό αγώνα στις Η.Π.Α. να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (με αριθμό 4.270.182) για το λογισμικό που είχε δημιουργήσει, το Swift-Answer (Special Word Indexed Full Text Alpha Numeric Storage With Easy Retrieval). Ήταν ένα πρόγραμμα από το οποίο οι χρήστες λάμβαναν πληροφορίες έπειτα από σχετικές ερωτήσεις.

Ο Asija είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα το 1969. Από τότε είχε επισκεφθεί αρκετούς δικηγόρους ούτως ώστε να συγκεντρώσει νομικές οδηγίες για το πως θα μπορούσε να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρόγραμμα υπολογιστή που είχε δημιουργήσει.
Σε αυτή του την προσπάθεια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν «λειτουργούσε» υπέρ του, μιας και είχε αποφανθεί κατά των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λογισμικού. Το σκεπτικό της τότε εποχής ήταν ότι δεν μπορούσε να λάβει κάποιος δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για λογισμικό, όμως θα μπορούσε να έχει τα αντίστοιχα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Asija σκεπτόταν ότι τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή ένα κομμάτι κώδικα, αλλά για να είναι σε θέση να κατέχουν την ιδέα οι δημιουργοί του, θα έπρεπε να λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Έτσι ο Asija, ανέλαβε προσωπικά την πρόκληση για να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το δικό του λογισμικό και μάλιστα ήταν αποφασισμένος να δώσει δικαστική μάχη για την επίτευξη του στόχου του. Πήγε στη νομική σχολή, εστίασε στο δίκαιο σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πέρασε στις εξετάσεις του.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1974, ο Asija υπέβαλε αίτηση για το πρόγραμμα Swift-Answer στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ

Η νίκη του αυτή, που αφορούσε την ευρεσιτεχνία και όχι τα πνευματικά δικαιώματα, άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες δημιουργούς λογισμικού να πράττουν το ίδιο για την κατοχύρωση των δημιουργιών τους.

Το 1986, ο Satya Pal Asija έγραψε ένα βιβλίο σε σχέση με την εμπειρία του στην πληροφορική, ο τίτλος του οποίου είναι: «How to Protect Computer Programs – a Case History of the First Pure Software Patent».

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #software #patent

 

Πηγή κειμένου

Post a comment