Τι χρειαζόμασταν για να εκτελέσουμε 5.000 εντολές ανά δευτερόλεπτο το 1946;;
Μια μεγάλη αίθουσα 163 τετραγωνικών μέτρων, 17.468 λυχνίες, 1.500 ηλεκτρονόμους, 70.000 αντιστάσεις, 10.000 πυκνωτές και περίπου 5.000.000 κολλήσεις με καλάι στο χέρι!
Αξιοσημείωτο το βάρος του, αφού ζύγιζε 30 τόνους. Επιπλέον, ήταν και ενεργοβόρος, διότι κατά μέσο όρο κατανάλωνε 140 κιλοβάτ!
Στις 14.02.1946 ο John Mauchly και ο J. Presper Eckert παρουσίασαν τον ENIAC στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου 1943, με το όνομα «Project PX». Δημιουργήθηκε για τον υπολογισμό των βαλλιστικών τροχιών του πυροβολικού, πληροφορίες τις οποίες χρειαζόταν το Εργαστήριο Βαλλιστικής Έρευνας του Στρατού των Η.Π.Α.
Ο ENIAC ήταν ο πρώτος μεγάλης κλίμακας επαναπρογραμματιζόμενος ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης.
Σχεδιάστηκε από τους δύο προαναφερθέντες και ο ENIAC ήταν ο ταχύτερος υπολογιστής της εποχής του** ικανός να εκτελεί 5.000 εντολές ανά δευτερόλεπτο, όμως επειδή δεν είχε εσωτερικό χώρο αποθήκευσης των δεδομένων, έπρεπε να προγραμματιστεί εκ νέου και χειροκίνητα κάθε φορά που γινόντουσαν διαφορετικοί υπολογισμοί. **Ήταν 1.000 φορές πιο γρήγορος από τους υπολογιστές της εποχής του (μη φανταστείτε πολλούς άλλους, μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’40).
Το έργο του «προγραμματισμού» του ENIAC δόθηκε σε μια ομάδα γυναικών που είχαν προηγουμένως εργαστεί ως «άνθρωποι υπολογιστές» στο Moore School. Αυτές ήταν η Kathleen Antonelli, η Jean Bartik, η Frances «Betty» Holberton, η Marlyn Meltzer, η Frances Spence και η Ruth Teitelbaum. Παρόλο που οι συνεισφορές τους συνέβαλαν στην επιτυχία του ENIAC, οι ιστορίες τους σχεδόν χάθηκαν και ήρθαν στη δημοσιότητα έπειτα από 50+ χρόνια όταν και αναγνωρίστηκε επίσημα το έργο τους.
Τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 02.11.1955.
Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε ένα τμήμα του το οποίο βρίσκεται στο Moore School Building του School of Engineering and Applied Science, στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #eniac #computer #JohnMauchly #JohnEckert