Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Gordon Moore έκανε μία πρόβλεψη γνωστή ως Νόμος του Μουρ

Με το πυρίτιο να έχει «φθάσει» στα όρια του και τον Moore να μην είναι πλέον εν ζωή, είναι πιθανό να πρέπει να ξαναγραφτεί ο «Νόμος» του…

Ο Moore έγινε διάσημος για την πρόβλεψή του ότι η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών θα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο, μια πρόβλεψη γνωστή ως «Νόμος του Μουρ».

Στις 03.01.1929 γεννήθηκε ο Gordon Moore, ήταν χημικός και η πορεία της ζωής του είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών (transistor, mosfet, chip). Το 1958, έγινε μέλος της περιβόητης ομάδας των «οκτώ προδοτών», η οποία απαρτίζονταν από τους πρώην συνεργάτες του Shockley, τον οποίο εγκατέλειψαν -λόγω έντονων διαφωνιών- για να ιδρύσουν την εταιρεία Fairchild Semiconductor.

Στις 19.04.1965 στο περιοδικό Electronics δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Gordon Moore, τότε εργαζόμενου στην Fairchild Semiconductor και έπειτα συνιδρυτή της Intel, στο οποίο ο Moore διατύπωσε τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των τρανζίστορ μέσα σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα θα διπλασιάζεται κάθε χρόνο -για τουλάχιστον μία δεκαετία από τότε- καθιστώντας τα ηλεκτρονικά τόσο φθηνότερα αλλά και γρηγορότερα. Το 1975 προσδιόρισε ότι το χρονικό διάστημα θα είναι οι 18 μήνες.

Με πιο απλά λόγια προέβλεψε γιατί η υπολογιστική ισχύς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα διπλασιάζεται σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το 2005, εκτίμησε ότι ο χρονικός ορίζοντας του νόμου του, με βάση το φυσικό όριο της σμίκρυνσης που είναι βέβαια το άτομο, θα είναι το 2025. Το 2000 ίδρυσε με τη σύζυγό του, το Gordon and Betty Moore Foundation, το οποίο έχει πάνω 6 δισεκατομμύρια δολάρια -σε περιουσιακά στοιχεία- και δίνει 300 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις ετησίως.

Το ίδρυμα τους, υποστηρίζει τη διατήρηση του περιβάλλοντος, τη φροντίδα των ασθενών και την επιστημονική έρευνα στο San Francisco.

 

Ο Gordon Moore απεβίωσε στις 24.03.2023.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Gordonmoore #moorelaw #cpu #computer #transistor

 

Πηγή κειμένου

Πηγές εικόνας

 

Post a comment