Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περίμετρο της Γης στις 19 Ιουνίου το 240 π.Χ.

Η Γη είναι σφαιρική, διαπίστωσε ο Ερατοσθένης κάνοντας τις μετρήσεις πριν από 2.262 χρόνια και περίπου τέτοια ώρα! Αν υπήρχε το facebook, θα είχε γίνει admin στο αντίστοιχο γκρουπ…

Το μεσημέρι της 19ης Ιουνίου του μακρινού έτους 240 π.Χ., ο Ερατοσθένης ένας Έλληνας αστρονόμος, γεωγράφος, μαθηματικός και βιβλιοθηκάριος στην Αλεξάνδρεια, κατάφερε να πραγματοποιήσει μια από τις εκπληκτικότερες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια GPS, λέιζερ ή ειδικά εργαλεία, ο 36χρονος Έλληνας μαθηματικός και γεωδαίτης Ερατοσθένης ο Κυρηναίος υπολόγισε με εντυπωσιακή ακρίβεια την περιφέρεια της Γης, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο ένα ευθύγραμμο ψηλό ραβδί και την παρατήρηση της συμπεριφοράς του Ήλιου.

Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» (άνθρωποι) της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.

Δύο ραβδιά, το μυαλό του και την παρατηρητικότητα του χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να μετρήσει την περίμετρο της Γης.

Ο Ερατοσθένης μέτρησε το μήκος της σκιάς της ράβδου και από τη μέτρηση αυτή είδε ότι οι ακτίνες του ήλιου σχημάτιζαν με τη κάθετη ράβδο μια γωνία 7ο12′ δηλαδή το 1/50 ενός πλήρους κύκλου. Αν προεκτείνουμε μάλιστα τις ράβδους στη Συήνη και την Αλεξάνδρεια προς το κέντρο της.

Έτσι χιλιάδες χρόνια πριν κατάφερε να υπολογίσει το μέγεθος του πλανήτη μας και να κατασκευάσει ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς με τα μέσα που διέθετε.

Οι μεταγενέστεροι αστρονόμοι και γεωγράφοι διάβασαν λανθασμένα τα ευρήματα του Έλληνα μαθηματικού και συντάχθηκαν με την άποψη του Πτολεμαίου ότι η Γη είναι 30% μικρότερη από όσο είχε μετρήσει ο Ερατοσθένης. Το λάθος αυτό παρέμεινε για 15 αιώνες και ήταν η αιτία να αποφασίσει ο Κολόμβος το ταξίδι για την Ινδία, το οποίο κατέληξε στην ανακάλυψη της Αμερικής.

Ο Ερατοσθένης είχε γεννηθεί στην ελληνική αποικία της Βόρειας Αφρικής, Κυρήνη, το 276 π.Χ. και ήταν φίλος με τον Αρχιμήδη. Λέγεται ότι είχε ζήσει στην Αθήνα για αρκετά χρόνια, ώσπου έγινε βιβλιοθηκάριος στην περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #eratosthenis #earth #measure

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment