Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε το Erwise, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού με γραφικό περιβάλλον

Χρειάστηκαν περίπου 2.000 γραμμές κώδικα για να δημιουργηθεί το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού με γραφικό περιβάλλον!

👉Λιγότερο γνωστό το Erwise, όμως για πρώτη φορά μπορούσε κάποιος κάνοντας μονό αριστερό κλικ σε έναν σύνδεσμο να μεταφερθεί σε μια άλλη ιστοσελίδα!
👉Επίσης για πρώτη φορά υπήρχε η δυνατότητα αναζήτησης κείμενου μέσα σε μια ιστοσελίδα αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες και όχι μόνο σε αυτή που φορτώθηκε στο Erwise.
👉Και κάτι ακόμη, στο πρόγραμμα μπορούσε να ανοίξει κάποιος διαφορετικές σελίδες μαζί, κάτι σαν τα σημερινά tabs.

Κυκλοφόρησε στις 15.04.1992, το Erwise «γράφτηκε» για υπολογιστές Unix με το X Window System και χρησιμοποιούσε τη βασική βιβλιοθήκη του www (W3 common access library).

Επειδή ο Berners-Lee και οι συνεργάτες του δεν είχαν χρόνο να δημιουργήσουν νέα προγράμματα άρχισαν να επισκέπτονται Πανεπιστήμια στην Ευρώπη.

Κάποια στιγμή το 1991, ο Robert Cailliau (συνδημιουργός του WWW) επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Τέσσερεις ενθουσιώδεις νεαροί προπτυχιακοί φοιτητές εντυπωσιάστηκαν πολύ όταν τον συνάντησαν και αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα περιήγησης για τη διατριβή τους.

Οι Kim Nyberg, Teemu Rantanen, Kati Suominen και Kari Sydänmaanlakka άρχισαν να εργάζονται υπό την καθοδήγηση του Ari Lemmke, ο οποίος «έδωσε» και το όνομα στο πρόγραμμα.

Ήθελε κάτι διαφορετικό και για αυτό το όνομα προέρχεται από την αγγλική λέξη «otherwise». Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Lemmke ήταν αυτός που έδωσε το όνομα και στο Linux. Αργότερα, συμφώνησε και ο Linus Torvalds με το όνομα «Linux».

Ο Tim Berners-Lee, ο βασικός δημιουργός του World Wide Web, ταξίδεψε στη Φινλανδία για να ενθαρρύνει την ομάδα να συνεχίσει το έργο. Ωστόσο, κανένα από τα μέλη του έργου δεν μπορούσε να συνεχίσει το έργο χωρίς κατάλληλη χρηματοδότηση.

Έτσι, σταμάτησε η ανάπτυξη του προγράμματος Erwise και η ομάδα των τεσσάρων φοιτητών ασχολήθηκε με άλλα έργα.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Erwise #www #internet

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment