Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η Ιαπωνική εταιρεία Fujitsu

Πιθανόν να είχατε κάποια στιγμή έναν φορητό υπολογιστή Fujitsu Siemens, όμως η σχέση των δύο αυτών ξεκίνησε από έναν σεισμό.

Η Fujitsu έχει μεγάλη εμπειρία στα computers, μιας και το 1954 κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή της Ιαπωνίας!

Μετά από 55 χρόνια, κατάφερε να κυκλοφορήσει έναν υπολογιστή που δεν «έκαιγε» ρεύμα σε κατάσταση αδράνειας!

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή της.

Το 1923 ο μεγάλος σεισμός του Κάντο είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της δημόσιας υποδομής του Τόκιο και της Γιοκοχάμα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων τους.

Το τότε Υπουργείο Ταχυδρομείων της Ιαπωνίας αποφάσισε να υιοθετήσει συστήματα αυτόματης μεταγωγής που μόλις είχαν αρχίσει να εισάγονται στην Ευρώπη και την Αμερική, σε μια σειρά από ενέργειες που έγιναν για αποκατασταθούν οι τηλεπικοινωνίες της χώρας.

Η εταιρεία Fuji Electric, για την οποία θα αναφερθούμε σε αυτή την ανάρτηση, ιδρύθηκε αρχικά το 1923 ως κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας Furukawa Electric Co., Ltd. και της Siemens AG της Γερμανίας με σκοπό τόνωση της παραγωγής γεννητριών και ηλεκτρικών κινητήρων στην Ιαπωνία. Η Fuji Electric εισήγαγε και πούλησε πίνακες διανομής και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό κατασκευασμένο από τη Siemens, αλλά αργότερα πέτυχε να κατασκευάσει μόνη της ένα αυτόματο σύστημα μεταγωγής.

Στις 20.06.1935 ιδρύθηκε η Fujitsu, ως ένα παρακλάδι του τμήματος επικοινωνιών της Fuji Electric, με το όνομα Fuji Tsushinki Manufacturing Corporation.

Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε το νέο εργοστάσιο της στην πόλη Kawasaki.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Fuji Tsushinki Manufacturing Co., Ltd. βοήθησε στην ανοικοδόμηση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση όρισε τη Fuji Tsushinki Manufacturing ως επίσημο κατασκευαστή τηλεφώνων και τηλεγράφων και αυτό έδωσε στην εταιρεία τους απαραίτητους πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξής της.

Ταυτόχρονα, οι φιλόδοξοι μηχανικοί στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, ήθελαν όλο και περισσότερο να δημιουργήσουν νέα προϊόντα. Μια ομάδα νέων μηχανικών με επικεφαλής τον Toshio Ikeda άρχισε να αναπτύσσει μια «υπολογιστική μηχανή». Το μηχάνημα θα μπορούσε να εκτελεί μεγάλο αριθμό πολύπλοκων υπολογισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι περισσότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούσαν λυχνίες κενού για τα κυκλώματα τους, αλλά η τεχνολογία αυτή άρχιζε να δείχνει τα πρώτα σημάδια έλλειψης σταθερότητας και αξιοπιστίας. Έτσι, το 1954, ο Ikeda και η ομάδα του ανέπτυξαν τον FACOM 100, τον πρώτο υπολογιστή της Fujitsu που χρησιμοποιούσε ρελέ (ηλεκτρονόμους). Τα ρελέ είχαν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στα τηλεφωνικά συστήματα μεταγωγής της Fujitsu και ήταν εξαιρετικά αξιόπιστα.

Το 1961 κυκλοφόρησε τους υπολογιστές δεύτερης γενιάς (με τρανζίστορ) τον κεντρικό υπολογιστή FACOM 222.

Η ανάπτυξη υπολογιστών ήταν ένα εγχείρημα που απαιτούσε μια τεράστια αρχική επένδυση. Ο Okada, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Fujitsu το 1959, έδωσε την πλήρη στήριξή του στην προσπάθεια της εταιρείας στον χώρο τον υπολογιστικών συστημάτων. Ο Okada προέβλεψε επίσης ένα μέλλον στο οποίο οι τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά θα συγκλίνουν. Δημιούργησε δύο ξεχωριστά τμήματα για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία θα παραμείνει οικονομικά υγιής – ένα τμήμα το οποίο επικεντρώθηκε στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και ένα άλλο αφιερωμένο στους υπολογιστές.

Τη δεκαετία του 1960 η Fujitsu συνέχισε να κυκλοφορεί νέα μοντέλα σειράς υπολογιστών FACOM. Ένα κορυφαίο σημείο ήρθε το 1968, με την εισαγωγή του FACOM230-60, ενός επαναστατικού υπολογιστή ο οποίος είχε ολοκληρωμένα κυκλώματα διέθετε, δύο επεξεργαστές και ένα νέο λειτουργικό σύστημα.

Επίσης, το 1968 η Fujitsu παρέδωσε το πρώτο ιαπωνικό ηλεκτρονικό σύστημα καταθέσεων στην Dai-Ichi Bank (σήμερα Mizuho Bank). Το σύστημα, το οποίο αντιπροσώπευε ένα σημαντικό έργο υποδομής για την οικονομία της Ιαπωνίας. Με αυτή τη συμφωνία, η Fujitsu έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής υπολογιστών στην Ιαπωνία.

Η Fujitsu κατασκεύασε επίσης τους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στους υπολογιστές και τις συσκευές επικοινωνίας της. Αν και οι ημιαγωγοί αρχικά προμηθεύονταν αποκλειστικά για τα ίδια τα προϊόντα της Fujitsu, η Fujitsu άρχισε να τους πουλάει σε άλλες εταιρείες τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το λογισμικό μιας εταιρείας δεν θα λειτουργούσε στο υλικό μιας άλλης εταιρείας, επειδή όλοι οι κατασκευαστές υπολογιστών κατασκεύαζαν τις μηχανές τους σύμφωνα με τις δικές τους τεχνικές προδιαγραφές

Στη δεκαετία του 1970, η αρχιτεκτονική της IBM έγινε το de facto διεθνές πρότυπο. Για άλλες εταιρείες αυτό σήμαινε ότι, εάν κατασκεύαζαν υπολογιστές που ήταν συμβατοί με τους υπολογιστές της IBM και μπορούσαν να τρέξουν το ίδιο λογισμικό, θα μπορούσαν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, για την πλειονότητα των κατασκευαστών που κατασκεύασαν μηχανήματα συμβατά με την IBM, το αποτέλεσμα ήταν συχνά το αντίστροφο, αντιμετώπισαν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και πολλές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη αγορά.

Το 1971 η Fujitsu επένδυσε σε μια νέα -τότε- εταιρεία (το 1997 η εταιρεία έγινε εξ ολοκλήρου θυγατρική της Fujitsu) και συνεργάστηκε μαζί της για την ανάπτυξη mainframes συμβατών με τα αντίστοιχα της IBM. Η νέα αυτή εταιρεία ονομαζόταν Amdahl και την είχε ιδρύσει ο Gene Amdahl, ένας πρώην μηχανικός της IBM οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της σειράς 360 (mainframes).

Το πρώτο εμπορικό προϊόν της Amdahl, ήταν το 470 V/6, το οποίο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Fujitsu στο Kawasaki. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1975, υπολογιστές της εταιρείας Amdahl αγοράστηκαν από την NASA, αφού προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε μια εξαιρετικά αυστηρή διαδικασία δοκιμών και αξιολόγησης.

Το 1980 η νέα δεκαετία ξεκίνησε για την Fujitsu με την κυκλοφορία του OASYS100, ο οποίος ήταν ένας επεξεργαστής κειμένου.

Την επόμενη χρονιά, το 1981, η Fujitsu παρουσίασε τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές της, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων FM-8 και FACOM9450.

Το 1989 η Fujitsu τον υπολογιστή FM TOWNS με δυνατότητες πολυμέσων.

Το Poqet Pad κυκλοφόρησε το 1991 και σηματοδότησε την πρώτη κυκλοφορία ενός tablet με στυλό από τη Fujitsu!

Τον Οκτώβριο του 1993, η Fujitsu άλλαξε κατεύθυνση και παρουσίασε τον πρώτο της υπολογιστή συμβατό με IBM PC/AT, τη σειρά FMV. Το 1994, η κυκλοφορία της σειράς FMV με όλο το απαραίτητο λογισμικό, αποτέλεσε σημείο καμπής για την επιχείρηση προσωπικών υπολογιστών της Fujitsu. Με το FMV, η Fujitsu είχε στόχο να γίνει σημαντικός παίκτης στην αγορά προσωπικών υπολογιστών.

Το 1995 η Fujitsu κυκλοφόρησε την πρώτη έγχρωμη οθόνη πλάσματος 42 ιντσών στον κόσμο!

Το 1999 η Fujitsu ανακοίνωσε την Fujitsu Siemens Computers, μια κοινοπραξία με τη Siemens AG με έδρα τη Γερμανία. Ο κύριος σκοπός της η παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών για την αγορά της λιανικής.

Το 1999, η Fujitsu κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο i-mode, ήταν το μοντέλο Digital mova F501i HYPER.

Το 2001 η Fujitsu κυκλοφόρησε το FMV-BIBLO LOOX, τον πρώτο φορητό υπολογιστή στον κόσμο που είχε τη δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων 64 Kbps

Το 2002, η Fujitsu κυκλοφόρησε το GS21 600, το ταχύτερο mainframe στον κόσμο!

Τον Αύγουστο του 2007, η Fujitsu υπέγραψε μια δεκαετή συμφωνία ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών με τον όμιλο Reuters, βάσει της οποίας η Reuters ανέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού τμήματος πληροφορικής στη Fujitsu.

Τον Ιανουάριο του 2009, η Fujitsu κατέληξε σε συμφωνία και πούλησε στην Toshiba το τμήμα σκληρών δίσκων.

Την 1η Απριλίου 2009, η Fujitsu συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο της Siemens στη εταιρεία Fujitsu Siemens Computers για περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Η Fujitsu Siemens Computers μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Fujitsu Technology Solutions.

Το 2009 στην έκθεση CeBIT στο Αννόβερο, η Fujitsu παρουσίασε τον υπολογιστής 0 Watt. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής παγκοσμίως ο οποίος δεν καταναλώνει ενέργεια όταν βρίσκεται σε κατάσταση εκτός λειτουργίας ή σε κατάσταση αδρανοποίησης, ενώ εξακολουθεί να ήταν στην πρίζα.

Το 2013, η Fujitsu συμφώνησε με την Panasonic για την συγχώνευση του τμήματος σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chip) και έτσι δημιούργησαν την εταιρεία Socionext.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Fugaku, που αναπτύχθηκε από κοινού με το ερευνητικό ινστιτούτο RIKEN, «ανακηρύχθηκε» ως ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο. Η απόδοση του Fugaku είναι 415,53 PFLOPS.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #elmp #Fujitsu #mainframes #computers

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment