Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία The Haloid Photographic Company, γνωστή σήμερα ως Xerox

Για το πρώτο φωτοαντίγραφο στον κόσμο, για το πρώτο lazer εκτυπωτή και για το πρώτο γραφικό περιβάλλον εργασίας, η Xerox επέχει μια θέση στην κορυφή των ιστορικών εταιρειών πληροφορικής.

Πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα και πολλοί από τους ανθρώπους που έκαναν εντυπωσιακές εφευρέσεις έχουν περάσει από τα εργαστήρια της Xerox, τα γνωστά Xerox PARC (Palo Alto Research Center).

Πάμε να δούμε την Xerox μέσα από 11 ιστορικές φωτογραφίες

Η εταιρεία προφέρεται Ζίροξ (Xerox), παρότι πολλοί μπερδεύονται από το αρχικό γράμμα της που είναι το εξ (X).

Στις 18.04.1906 ιδρύθηκε η εταιρεία The Haloid Photographic Company, γνωστή σήμερα ως Xerox. Τα πρώτα χρόνια, παρήγαγε φωτογραφικό χαρτί καθώς και σχετικό εξοπλισμό.

Το 1938 ο Chester Carlson, φυσικός στο επάγγελμα, εφηύρε μια διαδικασία εκτύπωσης εικόνων χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρικά φορτισμένη μεταλλική πλάκα, έναν φωτοαγωγό και μια ξηρή σκόνη.
Αυτή η διαδικασία οδήγησε στο πρώτο φωτοαντίγραφο στον κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε στις 22.10.1938 στην Αστόρια της Νέας Υόρκης από τον Chester Carlson, συνιδρυτής της Xerox.

Ο Joseph Wilson, συνιδρυτής της Xerox, ανέλαβε την Haloid Photographic Company από τον πατέρα του. Ο Wilson «είδε» ως εμπορικά εκμεταλλεύσιμη την εφεύρεση του Carlson και το 1946 υπέγραψαν μια σχετική συμφωνία. Η εταιρεία του αναζητώντας έναν όρο για να διαφοροποιήσει το νέο σύστημα εκτύπωσης, δημιούργησε τον όρο xerography από δύο ελληνικές ρίζες που σημαίνει «ξηρό γράψιμο».

Το 1948 μία μικρή εταιρεία παραγωγής φωτογραφικού χαρτιού, η Haloid Photographic Company ανέλαβε να κατασκευάσει το πρώτο ξηρογραφικό μηχάνημα. Το 1949 παρουσιάστηκε το Model A Copier, το πρώτο φωτοαντιγραφικό μηχάνημα στον κόσμο!

Η Haloid άλλαξε το όνομά της σε Haloid Xerox στις 16.04.1958 και στη συνέχεια σε Xerox Corporation το 1961.

Το 1969, ακολούθησε μια άλλη εφεύρεση, ο εκτυπωτής lazer. O Gary Starkweather, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα ανάπτυξης προϊόντων της Xerox, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει μια δέσμη λέιζερ για να «σχεδιάσει» μια εικόνα, η οποία θα αντιγραφόταν απευθείας στο τύμπανο του φωτοαντιγραφικού.

Ο Starkweather ανέπτυξε περαιτέρω αυτή την ιδέα και την εφάρμοσε στο φωτοαντιγραφικό Xerox 7000 και δημιούργησε το SLOT (Scan Laser Output Terminal). Το 1972, ο Starkweather συνεργάστηκε με τους Butler Lampson και Ronald Rider για να προσθέσουν ένα σύστημα ελέγχου και μια γεννήτρια χαρακτήρων, με αποτέλεσμα έναν εκτυπωτή που ονομαζόταν EARS (Ethernet, Alto Research, Scanner laser output terminal). Στην συνέχεια αυτό το μηχάνημα εξελίχθηκε στον lazer εκτυπωτή Xerox 9700. Ο εκτυπωτής αυτός «έφερε» δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Xerox.

Το 1973, η Xerox παρουσίασε το πρώτο έγχρωμο φωτοαντιγραφικό της μηχάνημα, το Xerox 6500.

Στις 21.07.1975 η Xerox αποσύρθηκε από την αγορά των mainframes υπολογιστών.
Είχαν προηγηθεί τα εξής γεγονότα: Το 1969 η Scientific Data Systems (SDS) συγχωνεύτηκε με την Xerox σε μια συμφωνία αξίας περίπου 930 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συγχώνευση επέτρεψε στην Xerox να αλλάξει την επωνυμία της σειράς υπολογιστών Sigma της SDS και να την ονομάσει Xerox Data Systems (XDS), αλλά τελικά απέτυχαν να έχουν αντίκτυπο στην αγορά έναντι ανταγωνιστών όπως η IBM. Οι χαμηλές πωλήσεις είχαν ως αποτέλεσμα  η Xerox  να πουλήσει τα δικαιώματα κατασκευής υπολογιστών Sigma στη εταιρεία Honeywell. Τα οικονομικά στοιχεία για την Xerox ήταν αμείλικτα, έχασε 264 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που παρήγαγε mainframe.

Ο Xerox Alto επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό των προσωπικών υπολογιστών τις επόμενες δεκαετίες, ιδίως των Apple Macintosh και τους πρώτους σταθμούς εργασίας της Sun. Δεν ήταν εμπορικό προϊόν, όμως κατασκευάστηκαν χιλιάδες μονάδες και χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια στο PARC (Palo Alto Research Center, το Κέντρο Έρευνας της Xerox), σε άλλες εγκαταστάσεις της Xerox και σε πολλά γνωστά Πανεπιστήμια. Ο Alto ήταν ο πρώτος υπολογιστής που συγκέντρωνε πολλά από τα στοιχεία ενός σύγχρονου γραφικού περιβάλλοντος (GUI). Το ποντίκι υπολογιστή ήταν και αυτό παρόν για να βοηθήσει το χρήστη του στην ευκολότερη χρήση. Διέθετε τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου WYSIWYG (What You See is What You Get). Ήταν ο πρώτος στον οποίο εφαρμόστηκε η τεχνολογία LAN (Ethernet). Ο Xerox Alto «επηρεάστηκε» από το On-Line System (NLS) που είχε δημιουργηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα από τον Douglas Engelbart. Επικεφαλής του έργου για την κατασκευή του Xerox Alto, ήταν ο Chuck Thacker. Η αρχή για τη δημιουργία του Alto έγινε στις 19.12.1972, όταν συντάχθηκε ένα έγγραφο από τον Butler Lampson (επιστήμονα και διευθυντή του PARC) ο οποίος ζητούσε υποστήριξη από την Xerox Corporation για την κατασκευή του υπολογιστή Alto.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και για περίπου μια δεκαετία η Xerox έδωσε αρκετές δικαστικές μάχες όσον αφορά τη διεκδίκηση της δημιουργίας του πρώτου γραφικού περιβάλλοντος για υπολογιστή. Από την εφεύρεση της Xerox, επηρεάστηκαν οι Apple και Microsoft για τη δημιουργία των δικών τους λειτουργικών συστημάτων, τα οποία διέθεταν γραφικό περιβάλλον εργασίας. Τελικά, οι τρεις εταιρείες με αγωγές έφθασαν στο τελικό αποτέλεσμα που ήταν το δικαστήριο να απορρίψει τις αξιώσεις της Xerox. Έτσι, για διάφορους νομικούς λόγους η Xerox βρέθηκε από εφευρέτης του GUI να έχει «χάσει το τρένο» της γιγάντωσης των δύο άλλων εταιρειών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #xeror #haloid #ChesterCarlson #JosephWilson #innovation #xerography

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment