Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Nokia

Στη φωτογραφία βλέπετε έναν από τους πρώτους νερόμυλους που είχε η εταιρεία Nokia στη Φιλανδία. Από τότε έως το θρυλικό -πλέον- Nokia 3310, η εταιρεία παρήγαγε από ηλεκτρικό ρεύμα και γαλότσες έως λάστιχα ποδηλάτων και χαρτιά υγείας!!

Στις 12.05.1865, ο μηχανικός ορυχείων Fredrik Idestam ίδρυσε ένα νερόμυλο για ξυλοπολτού στις όχθες του στο Τάμπερε της Φινλανδίας (τότε ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας). Τρία χρόνια αργότερα, ο Idestam άνοιξε έναν δεύτερο μύλο δεκαπέντε χιλιόμετρα (εννέα μίλια) μακριά κοντά στην πόλη της Nokia δίπλα στον ποταμό Nokianvirta.

Το 1871 ο Idestam μετονόμασε την εταιρεία του σε «Nokia Ab» και άρχισε να πουλά της μετοχές της με τη βοήθεια του στενού φίλου του, καθηγητή και πολιτικού Leo Mechelin (συνιδρυτής της εταιρείας), ο οποίος έγινε τελικά πρόεδρος το 1898 (μέχρι το 1914). Στη συνέχεια η εταιρεία προσπάθησε να επεκταθεί στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, μια δραστηριότητα με την οποία ο Idestam δεν συμφωνούσε, όμως όταν το 1896 πήρε σύνταξη, τα στελέχη της εταιρείας είχαν πλέον την ευκαιρία να την ξεκινήσουν.

Έτσι, το 1902, η Nokia πρόσθεσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και έπειτα από μια σχεδόν χρεοκοπία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιχείρηση ηλεκτρικής της Nokia πωλήθηκε στη εταιρεία Finish Rubber Works, η οποία το 1922 απέκτησε επίσης τη Finland Rubber Works, μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών καλωδίων, τηλεφώνων και τηλέγραφων.

Το 1976, αυτές οι τρεις εταιρείες συγχωνεύτηκαν επίσημα και έγιναν ένας όμιλος εταιρειών με το όνομα Nokia Corporation. Την εποχή εκείνη τα προϊόντα τους ήταν από ελαστικά ποδηλάτων και λαστιχένιες μπότες έως τηλεοράσεις και μια μάσκα αερίου για τον Φινλανδικό Στρατό.

Στην «προϊστορία των κινητών», όταν αναπτύχθηκε ένα παν-Σκανδιναβικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, η Nokia ήρθε ήταν η πρώτη στη Φιλανδία που κατασκευάσε κινητά τηλέφωνα που τοποθετούνταν σε αυτοκίνητα. Σχεδιάζοντας νέα μοντέλα και φθάνοντας στο 1987 όπου η Nokia παρουσίασε το Mobira Cityman το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φορητό τηλέφωνο (βάρος 800 γραμμάρια), το κόστος του ήταν 24.000 φινλανδικά μάρκα (περίπου 3.400 λίρες)

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρόεδρος της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. φωτογραφήθηκε στο Ελσίνκι να καλεί έναν υπουργό στη Μόσχα χρησιμοποιώντας το συσκευή Mobira Cityman της Nokia.

Το 1991 ήταν ένα τηλέφωνο Nokia που χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας για να πραγματοποιήσει την πρώτη στον κόσμο κλήση GSM (δεύτερης γενιάς). Την εποχή εκείνη η εταιρεία επικεντρώθηκε στην προώθηση του πρώτου ψηφιακού κινητού της τηλεφώνου, του Nokia 1011.

Το 1994 η Nokia είχε θέσει στόχο πωλήσεων 400.000 για τη σειρά κινητών τηλεφώνων 2100, όμως τα πράγματα για την εταιρεία πηγαίναν ακόμα καλύτερα, με τις πωλήσεις της να φθάνουν τις 20 εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο!

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Nokia έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά κινητών τηλεφώνων. Η επιχείρηση αποτιμήθηκε στα 200 δισ. £ και η ανάπτυξή της αντιστοιχούσε στο ένα τέταρτο της αύξησης του ΑΕΠ ολόκληρης της χώρας. Μέχρι το 2001 είχε αναπτύξει νέα μοντέλα που διέθεταν στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο και ενσωματωμένες κάμερες και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της είχε πενταπλασιαστεί στα 31 δισ. ευρώ.

Μέχρι το 2004 η Nokia «παραδέχτηκε» ότι έχανε μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της, όμως παρέμενε υψηλό. Η πώληση του δισεκατομμυρίου τηλεφώνου της στη Νιγηρία τον επόμενο χρόνο υπογράμμισε την παγκόσμια εμβέλεια που είχε επιτύχει με τα προϊόντα της.

Το 2007, η Nokia αναγκάστηκε να ανακαλέσει περίπου 46 εκατομμύρια συσκευές ενός κινητού της τηλεφώνου, γεγονός που πλήγωσε τη φήμη της. Ωστόσο, ο παράγοντας που θα ανέτρεπε τη Nokia τόσο θεαματικά δεν βρισκόταν στα δικά της εργοστάσια, αλλά σε αυτά που κατασκεύαζαν τα προϊόντα της Apple. Το καλοκαίρι του 2007, η κυκλοφορία του πρώτου iPhone (μοντέλο 2G) έκανε τα συμβατικά τηλέφωνα (κυρίως αυτά με το πληκτρολόγιο) της Nokia να φαίνονται ξαφνικά τόσο παλιά!

Τα κέρδη της Nokia μειώθηκαν ενώ οι πωλήσεις του iPhone ανέβαιναν ραγδαία. Η οικονομική κρίση του 2008, επιδείνωσε τα δεινά της εταιρείας και ακολούθησαν περικοπές θέσεων εργασίας. Τα στελέχη της Nokia παραδέχτηκαν ότι ήταν πολύ αργά για να ανταποκριθούν στη νέα τεχνολογία της εποχής. Το 2009 τα κέρδη της εταιρείας μετατράπηκαν σε ζημίες.

Το 2008 το λογισμικό Android της Google αρχίζει και αυτό να παίρνει μερίδιο στην αγορά των smartphones. Έτσι η Nokia σε μια προσπάθεια της να σώσει την κατάσταση για πρώτη φορά προσλαμβάνει -τον πρώτο μη Φινλανδό- στη θέση του διευθύνοντα σύμβουλου, τον Stephen Elop (πρώην στέλεχος της Microsoft).

Ο Elop δεν μπορούσε να έχει καλά νέα για την πορεία της Nokia. Αντίθετα, εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς το προσωπικό της εταιρείας: «Στεκόμαστε σε μια φλεγόμενη εξέδρα». Κάτω από την πίεση αυτής της κατάστασης, η Nokia ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft, παρόλο που οι συζητήσεις για την εξαγορά απορρίφθηκαν.

Μέχρι το 2012 οι ετήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 1 δισ. £, η κατασκευή smartphone μεταφέρθηκε στην Ασία και η Nokia ετοιμάστηκε να κλείσει το τελευταίο της εργοστάσιο στη Φινλανδία.

Το 2014 η Nokia πούλησε το τμήμα κινητών και συσκευών της στη Microsoft. Ενώ η Microsoft επέμεινε ότι η αγορά της Nokia με 5,44 δισ. ευρώ δεν σήμαινε το τέλος για τις εγκαταστάσεις Έρευνα &Ανάπτυξης της εταιρείας στη Φινλανδίας.

Η δημιουργία της Nokia Networks, μετά την εξαγορά του ενός σχετικού τμήματος της Siemens, το 2013, έθεσε τα θεμέλια για τη μετατροπή της Nokia σε κατά κύριο λόγο κατασκευαστή hardware και software για δικτύα. Επίσης το 2015, η εξαγορά του γαλλοαμερικανικού παρόχου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent διεύρυνε σημαντικά τις δραστηριότητες της Nokia Networks.

Το 2016 η επωνυμία Nokia εμφανίστηκε ξανά στην αγορά κινητών τηλεφώνων μέσω μιας συμφωνίας με την HMD Global (εταιρεία στην οποία ανήκει το όνομα Nokia), επιτρέποντάς της να προσφέρει τηλέφωνα με την επωνυμία Nokia.

Μπορεί η Nokia να ξεκίνησε το 1865, παράγοντας χαρτοπολτό και στις αρχές του 20ου αιώνα γαλότσες, όμως πριν την μάθουμε για τα κινητά της, είχε «βγάλει» και υπολογιστές.

Το 1981, η Nokia παρουσίασε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον MikroMikko 1.Την ίδια ημέρα γιορτάζει στη Φινλανδία το όνομα Mikko!

Επίσης 48 ημέρες νωρίτερα η IBM είχε παρουσιάσει τον δικό της προσωπικό υπολογιστή.

Η σειρά υπολογιστών MikroMikko κατασκευάστηκε σε εργοστάσιο στην περιοχή Kilo της Φινλανδίας, με την Nokia να έχει μόλις αγοράσει το τμήμα υπολογιστών της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson και να ονόμασε το νέο παρακλάδι της, Nokia Data.

Από το 1981 έως το 1987, η Nokia Data (τομέας υπολογιστών) κυκλοφόρησε πέντε μοντέλα σταθερών υπολογιστών και δύο φορητών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Φινλανδία αντιμετώπισε σημαντική οικονομική ύφεση, γεγονός που οδήγησε τη Nokia να πουλήσει τα λιγότερο κερδοφόρα τμήματα της, για να επικεντρωθεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Έτσι το 1991, το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της Nokia πωλήθηκε στη βρετανική εταιρεία υπολογιστών ICL (International Computers Limited), η οποία αργότερα έγινε μέρος της εταιρείας Fujitsu. Η ICL και η Fujitsu διατήρησαν το εμπορικό σήμα MikroMikko στη Φινλανδία, όμως στη διεθνή αγορά η σειρά κυκλοφόρησε από τη Fujitsu με το εμπορικό σήμα ErgoPro.

Από το 2016 Nokia έχει στην κατοχή της τα διάσημα και ιστορικά Bell labs, τα οποία πλέον ονομάζονται NOKIA-Bell labs.

Η Nokia Networks έχει R&D τμήμα στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Προέκυψε μετά την αγορά του αντίστοιχου τμήματος της Siemens.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Nokia

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment