Στις 06 Νοεμβρίου του 1980 η Microsoft υπέγραψε με την ΙΒΜ ένα συμβόλαιο με σκοπό τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για τον IBM PC, o οποίος κυκλοφόρησε επίσημα ένα χρόνο αργότερα.
Τα επόμενα χρόνια οι συνιδρυτές της Microsoft, Bill Gates και Paul Allen, ανέπτυξαν το Microsoft Disk Operating System, περισσότερο γνωστό ως MS-DOS κάνοντας τους προσωπικούς υπολογιστές ευρέως δημοφιλείς στην αγορά!
Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Η Microsoft αγόρασε το MS-DOS στις 27 Ιουλίου 1981, καταβάλλοντας συνολικά 75.000 δολλάρια, ποσό που σε λίγα χρόνια του πρόσθεσε πολλά-πολλά μηδενικά!
Όχι πολύ καιρό πριν από αυτήν την ιστορική αγορά, η IBM είχε «φθάσει» στην πόρτα της Microsoft, αναζητώντας ένα λειτουργικό σύστημα 16-bit για να είναι αυτό που θα «τρέχει» στους πρώτους υπολογιστές της. Η Microsoft θεώρησε ότι ήταν σώφρων το να αγοράσει μια υπάρχουσα λύση παρά να δημιουργήσει τη δική της.
Έτσι αρχικά η Microsoft επέλεξε το λειτουργικό σύστημα 86-DOS ή QDOS της Seattle Computer Systems καταβάλλοντας 25.000$, χωρίς όμως να έχει την αποκλειστική άδεια χρήσης του.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου του 1981, η Microsoft έδωσε άλλα 50.000$ για να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα.
Στη συμφωνία του αιώνα όπως έχει χαρακτηριστεί, η Microsoft έδωσε την άδεια της στην IBM να χρησιμοποιεί το MS-DOS, όμως διατήρησε τα δικαιώματά της για το συγκεκριμένο λογισμικό.
Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μια αναφορά και στον «πατέρα» του DOS.
Ο Αμερικανός Timothy Paterson προγραμματιστής της Seattle Computer Products, έγραψε το αρχικό λειτουργικό σύστημα για τον μικροεπεξεργαστή 8086 της Intel το 1980, αρχικά το ονόμασε QDOS (Quick and Dirty Operating System), το οποίο μετονομάστηκε σύντομα σε 86-DOS.
Έναν χρόνο αργότερα η εταιρεία Microsoft αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για να πουλήσει το λ/σ, το οποίο μετονόμασε σε MS-DOS, στην IBM για τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή (5150). Οι εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που ήταν συμβατές με IBM, διατέθηκαν στην αγορά με το όνομα PC-DOS. Η έκδοση 1.0 κυκλοφόρησε το 1981.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #msdos #dos #microsoft #ibmpc