Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία Βe Inc παρουσίασε τον BeBox, έναν υπολογιστή με διπλό επεξεργαστή Power PC

Στις 03.10.1995, παρουσιάστηκε ένας ιδιαίτερος προσωπικός υπολογιστής με διπλό επεξεργαστή Power PC.

Ο BeBox της εταιρείας Βe Inc δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του δικού της λ/σ. με το όνομα BeOS και το οποίο βασιζόταν στην γλώσσα προγραμματισμού C++.

Ο Jean-Louis Gassée, δημιουργός του BeBox, δεν εστίαζε στον απλό χρήστη υπολογιστή και είχε δηλώσει ότι «Πριν σας επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσετε το BeBox, πιστεύουμε ότι πρέπει να έχετε κάποια ικανότητα στον προγραμματισμό».

Η εταιρεία Be Inc ιδρύθηκε το 1990 από τον Jean-Louis Gassé, πρώην στέλεχος της θυγατρικής της Apple στη Γαλλία.
Για σχεδόν 5 χρόνια, 12 μηχανικοί από τις εταιρείες Apple, NeXT και Sun σχεδίασαν το BeBox και το λειτουργικό του σύστημα, BeOs. Το συνολικό κόστος σχεδίασης ήταν περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.

Το BeBox διέθετε έναν διπλό επεξεργαστή PowerPC 603 στα 66 MHz (αργότερα και ένα μοντέλο με επεξεργαστή στα 133 MHz). Η μητρική πλακέτα είχε μια μεγάλη γκάμα θυρών εισόδου/εξόδου, συμπεριλαμβανομένων των θυρών για IDE και SCSI σκληρών δίσκων, θύρα υπέρυθρων καθώς και το GeekPort.

Ο υπολογιστής BeBox προορίζονταν κυρίως για χρήση από προγραμματιστές, διαθέτοντας τις γλώσσες C ++ και CodeWarrior της Metrowerks.

Παρά τα καλά χαρακτηριστικά του, το BeBox δεν είχε την επιτυχία που ανέμεναν οι σχεδιαστές του, κυρίως επειδή δεν ήταν συμβατό με τους υπόλοιπους υπολογιστές της αγοράς. Έτσι μέχρι την διακοπή της κυκλοφορίας του, τον Ιανουαρίου 1997, είχαν πωληθεί λιγότερο από 2.000 υπολογιστές BeBox.

Οι χαμηλές πωλήσεις αλλά και ο ανταγωνισμός από τις άλλες εταιρείες του χώρου, «οδήγησαν» την εταιρεία στην εξαγορά της από την Palm, τον Νοέμβριο του 2001.

Λίγο πριν συμβεί αυτό -το 2000- ο Jean-Louis Gassée προσέφερε δωρεάν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού του συστήματος (R5) σε χρήστες υπολογιστών Intel.
Το λειτουργικό σύστημα BeOs, παρότι έχει παροπλιστεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι ακόμα «ζωντανό» και τακτικά κυκλοφορούν ενημερώσεις από την κοινότητα των BeOs.
Επίσης, το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Haiku, σχεδιάστηκε για να συνεχίσει το λ/σ BeOS. Μια έκδοση Alpha του Haiku κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2012.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #BeOS

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment