Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

H Google ανακοίνωσε το Gmail

Το Gmail στα πρώτα του βήματα «έτρεχε» σε 300 παλιούς υπολογιστές Pentium III.

Χρησιμοποιούνταν αρχικά και ως εταιρικό e-mail των υπαλλήλων της Google, οι οποίοι γενικά δεν είχαν τρελαθεί με την υπηρεσία αυτή.

Σήμερα, βέβαια, υπάρχουν πάνω από 1.500.000.000 Gmail!

Όταν την πρωταπριλιά του 2004 η Google αποφάσισε να εκδώσει ένα δελτίο τύπου και να ανακοινώσει το Gmail, μιλούσε πολύ σοβαρά για αυτό, παρότι στο ίδιο κείμενο ζητούσε να προσλάβει άτομα για το Google Copernicus Center (κέντρο έρευνας για την Σελήνη).

Η Google από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, είχε υιοθετήσει μια προνομιακή πολιτική παροχών προς τους εργαζομένους της, μεταξύ αυτών τους επέτρεπε να εκμεταλλευτούν το 20% του χρόνου εργασίας τους, στο να «τρέξουν» τα προσωπικά τους έργα.

Βασιζόμενος σε αυτό ο 23ος υπάλληλος της Google, Paul Buchheit, σκέφθηκε ότι: «Έπρεπε να φτιάξει ένα email». Και βέβαια όλα είναι πιο ανέμελα και δεν έχεις κάτι να χάσεις, όταν είσαι 24 χρονών, ηλικία που ο Buchheit είπε να κάνει πράξη το Gmail!

Ξεκίνησε τη δουλεία του «πάνω» σε αυτό το έργο, τον Αύγουστο του 2001. Έχει δηλώσει σχετικά: «Είχα αρχίσει να δημιουργώ από πριν ένα πρόγραμμα email, πιθανώς, το 1996». «Είχα αυτήν την ιδέα, ήθελα να δημιουργήσω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω διαδικτύου. Δούλεψα σε αυτό για μερικές εβδομάδες και μετά βαρέθηκα. Ένα από τα μαθήματα που έλαβα από την προσπάθεια που έκανα, ήταν το πόσο σημαντικό και βοηθητικό για την ψυχολογία μου, ήταν να έχω πάντα ένα αντικείμενο εργασίας. Το πρώτο πράγμα που κάνω την πρώτη μέρα που ξεκινάω κάτι νέο, είναι να φτιάξω κάτι χρήσιμο και μετά να το βελτιώνω».

Με το Gmail – το οποίο αρχικά είχε το όνομα Caribou, το πρώτο χρήσιμο πράγμα που δημιούργησε ο Buchheit ήταν μια μηχανή αναζήτησης για το δικό του email. Και χρειάστηκε πράγματι μόνο μια μέρα για να το ολοκληρώσει. Το προηγούμενο έργο του ήταν οι Ομάδες Google , οι οποίες αποτελούσαν και μια πύλη ανεύρεσης των συζητήσεων που γινόντουσαν στο δίκτυο Usenet του Διαδικτύου.

Αρχικά, η μηχανή αναζήτησης email του Buchheit έτρεξε σε έναν διακομιστή στο γραφείο του. Όταν ζήτησε την γνώμη των συναδέλφων του πού ήταν και εκείνοι μηχανικοί, του απάντησαν πως το δημιούργημά του, θα ήθελαν να μπορεί να κάνει αναζήτηση στα μηνύματα των e-mail τους.

Αρκετοί συνάδελφοί του δεν είχαν ενθουσιαστεί με το έργο του Buchheit. Ευτυχώς, όμως, ο Larry Page και ο Sergey Brin -ιδρυτές της Google- ήταν πάντα υποστηρικτικοί» αναφέρει ο Buchheit.

Ο Buchheit δούλευε στο έργο του για έναν ή δύο μήνες και στην συνέχεια συνεργάστηκε με τον Sanjeev Singh (ο οποίος όταν αποχώρησε το 2006 από την Google εντάχθηκε στην ομάδα που δημιούργησαν το κοινωνικό δίκτυο FriendFeed (το οποίο το 2009 εξαγοράστηκε από το Facebook). Η ομάδα του Gmail αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι εκθετικά. Ακόμα και όταν η υπηρεσία ξεκίνησε την 01.04.2004, μόνο δώδεκα άνθρωποι εργάζονταν σε αυτήν.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή για το Διαδίκτυο», είχε δηλώσει ο Georges Harik, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα περισσότερα από τα νέα προϊόντα της Google κατά την εκκόλαψη του Gmail. Εκείνη την εποχή η Google χαρακτήριζε τέτοιες προσπάθειες «Googlettes».

Η ιδέα του Buchheit ήταν το Gmail να είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή και όχι μια απλή σελίδα, είχε αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Το Hotmail και το Yahoo Mail είχαν αρχικά επινοηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν απλές σελίδες γραμμένες σε HTML. Σχεδόν για κάθε ενέργεια που έκανε ο χρήστης, για να δει το αποτέλεσμα της ενέργειάς του, έπρεπε να φορτώσει εκ νέου ολόκληρη την ιστοσελίδα, κάτι το οποίο προκαλούσε καθυστερήσεις στην εμφάνιση της σελίδας και γενικότερα δεν ήταν βολικό.

Ο Buchheit και η ομάδα του χρησιμοποίησαν έναν εξαιρετικά διαδραστικό κώδικα JavaScript, ούτως ώστε το Gmail να λειτουργεί ως μια εφαρμογή και για παράδειγμα να μην απαιτείται να γίνει ανανέωση ολόκληρης της σελίδας για να δει ο χρήστης ότι έλαβε ένα νέο e-mail.

Το 1 GB που προσέφερε το Gmail, ήταν μια χωρητικότητα 500 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά του Hotmail της Microsoft!

Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Gmail, για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στην υπηρεσία, θα έπρεπε να λάβει σχετική πρόσκληση από άλλον χρήστη.

Σήμερα, μετά από 17 χρόνια λειτουργίας, το Gmail φιλοξενεί περισσότερα από ενάμιση δισεκατομμύρια λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #PaulBuchheit #google #gmail

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment