Στις 11.11.1917, γεννήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας ο Robert Fano ο οποίος βοήθησε πολύ ώστε να μπορούν οι υπολογιστές να χρησιμοποιούνται από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα.
Κάτι που σήμερα είναι αυτονόητο, κάποτε δεν ήταν και οι παλαιοί χρήστες υπολογιστών θυμούνται ότι περίμεναν στην ουρά σε κάποιο υπολογιστή που βρισκόταν σε πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο για να «φορτώσουν» το πρόγραμμά τους μέσω διάτρητων καρτών!
Ο Fano σπούδασε μηχανικός στη Πολυτεχνείο του Τορίνο (Politecnico di Torino) μέχρι το 1939, όταν μετανάστευσε στις Η.Π.Α. ως αποτέλεσμα της αντι-εβραϊκής νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Το 1941 έλαβε το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού από το MIT και στη συνέχεια εργάστηκε για λίγο στην εταιρεία General Motors, αλλά γρήγορα επέστρεψε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο MIT, Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντάχθηκε στο Εργαστήριο Ακτινοβολίας του MIT όπου και συμμετείχε στην ανάπτυξη ραντάρ μικροκυμάτων.
Ο Fano βασιζόμενος στην ιδέα του shared computing που προτάθηκε το 1961 από τον John McCarthy (έναν ερευνητή της τεχνητής νοημοσύνης), συνεργάστηκε με έναν άλλο ηλεκτρολόγο μηχανικό, τον Fernando J. Corbato, για να αναπτύξει το πρώτο λειτουργικό σύστημα υπολογιστών με κοινή χρήση χρόνου (time-sharing) γνωστό ως Compatible Time-Sharing Systemή CTSS το οποίο δοκιμαστικέ σε υπολογιστή IBM,
Το παραπάνω συνέβη όταν ο Fano είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Project MAC (Project on Mathematics and Computation), σε συνεργασία με τον Fernando José Corbató.
Το Project MAC δημιουργήθηκε το 1963 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) με σκοπό να δημιουργήσει ένα time-sharing system, το οποίο θα επέτρεπε σε πολλούς χρήστες την πρόσβαση σε προγράμματα ενός υπολογιστή από διαφορετικές τοποθεσίες, και αποτέλεσε την βάση για το σύγχρονο δίκτυο υπολογιστών.
Πριν από την εμφάνιση του time-sharing, οι υπολογιστές εκτελούσαν τα προγράμματα διαδοχικά με τη χρήση διάτρητων καρτών. Έτσι οι χρήστες των υπολογιστών επέστρεφαν αργότερα — συχνά μία ή δύο ημέρες — για να λάβουν το αποτέλεσμα των προγραμμάτων σε εκτυπώσεις.
Ο Fano ήταν επίσης γνωστός για την εργασία του στη θεωρία της πληροφορίας (τμήμα των εφαρμοσμένων μαθηματικών). Ανέπτυξε την κωδικοποίηση Shannon-Fano σε συνεργασία με τον Claude Shannon και δημιούργησε την ανισότητα Fano (γνωστή ως «Fano converse» και «Fano lemma»). Εφηύρε επίσης τον αλγόριθμο Fano και δημιούργησε τη μέτρηση Fano.
Το 1976, ο Fano έλαβε το βραβείο «Claude E. Shannon» για την εργασία του στη θεωρία της πληροφορίας. Το 1977 έλαβε το μετάλλιο «IEEE James H. Mulligan Jr. Education» ως μια αναγνώριση για τη συνεισφορά του στη διδασκαλία των ηλεκτρολόγων μηχανικών.
Το 1984, ο Fano αποσύρθηκε από την ενεργό διδασκαλία. Ο Fano απεβίωσε στις 13 Ιουλίου 2016 σε ηλικία 98 ετών.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #robertfano #innovator #timesharing #projectmac