Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο George Stibitz, ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου ψηφιακού υπολογιστή

 Γνωρίζατε, ότι υπάρχει «ψηφιακή» εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από τους ιατρούς;

Πάμε στις επόμενες λίγες γραμμές να μάθουμε εν τάχει πότε έγινε για πρώτη φορά η χρήση του όρου «ψηφιακό» στα υπολογιστικά συστήματα.

Στις 30.04.1904 γεννήθηκε ο George Stibitz ήταν ερευνητής των Bell Labs διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου ψηφιακού υπολογιστή.

Η χρήση της λέξης digital στην Πληροφορική οφείλεται στον Stibitz, διότι ήταν αυτός που πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «ψηφιακό» στη θέση της λέξης «παλμού» pulse. Η λέξη «ψηφίο» τότε είχε δύο κοινές έννοιες: τα δέκα δάχτυλα των χεριών κάποιου και τους αριθμούς 0 έως 9. Το επίθετο «ψηφιακό» χρησιμοποιείται στην ιατρική, όπου η φράση «ψηφιακή» εξέταση αναφέρεται στη χρήση του δακτύλου του γιατρού για να ψηλαφεί μέρος του σώματος.

Τον Απρίλιο του 1942, ο Stibitz παρακολούθησε μια συνάντηση του τμήματος του Γραφείου Επιστημονικής Έρευνας και Ανάπτυξης (OSRD), το οποίο είχε θέσει υπό αξιολόγηση μια σειρά από διάφορες προτάσεις για συσκευές πυροπροστασίας, που θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Stibitz σημείωσε, ότι οι προτάσεις εμπίπτουν σε δύο ευρείες κατηγορίες: «αναλογικό» και «παλμό» και πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «ψηφιακός» στη θέση του όρου «παλμού», καθώς θεωρούσε ότι ο τελευταίος όρος δεν περιέγραφε επακριβώς την σχετική τεχνολογία.

Τα επόμενα χρόνια ο όρος «ψηφιακός» στη Πληροφορική άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δύο καταστάσεις που αντιλαμβάνεται ο υπολογιστής, το μηδέν και το ένα. (Έχουμε κάνει σχετική ανάλυση σε άλλη ανάρτηση).

Ενώ εργαζόταν στο Bell Labs, ο μαθηματικός George Stibitz πειραματίστηκε με ρελέ (ηλεκτρονόμος) στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, ανέπτυξε ένα κύκλωμα για να προσθέσει δυαδικούς αριθμούς. Η κατασκευή αυτού του κυκλώματος και οι σχετικές δοκιμές που έκανε, τον «οδήγησαν» σε μία κατασκευή ενός υπολογιστή, που βασιζόταν σε ρελέ. Ο Stibitz παρουσίασε τη δημιουργία του, στις 11.09.1940 όταν και έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη remote computing στην Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία στο Dartmouth College. Ο Stibitz, είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα τερματικό, που επέτρεπε στους συμμετέχοντες στο συνέδριο να εκτελούν απομακρυσμένους υπολογισμούς μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Στη φωτογραφία στέκεται μπροστά από την αρχική κατασκευή του με τα ρελε.

Προς τιμήν του, στην είσοδο της αίθουσας McNutt Hall στο Dartmouth College υπάρχει μια μπρούτζινη πλάκα και γράφει: «Σε αυτό το κτίριο στις 9 Σεπτεμβρίου 1940, ο George Robert Stibitz, τότε μαθηματικός στα εργαστήρια Bell Laboratories, παρουσίασε για πρώτη φορά την απομακρυσμένη λειτουργία ενός ηλεκτρικού ψηφιακού υπολογιστή «complex number calculator» -τον οποίο σχεδίασε το 1937 στα Bell Labs- σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε εδώ, όπου μέλη του ακροατηρίου απέστειλαν πληροφορίες στον υπολογιστή στο Bell Labs στη Νέα Υόρκη και σε δευτερόλεπτα έλαβαν απαντήσεις, που μεταδόθηκαν από τον υπολογιστή σε έναν τηλέτυπο σε αυτή την αίθουσα».

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Stibitz #digital #computers #BellLaboratories #DartmouthCollege #cnc #remote #remotecomputer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment