Null «Το λάθος των δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Έτσι το χαρακτήρισε ο δημιουργός του, ο Charles Antony Richard. Βρετανός επιστήμονας και πρωτοπόρος στον προγραμματισμό, ο οποίος γεννήθηκε στις 11.01.1934 στην Κεϋλάνη, είναι γνωστός και με το όνομα Tony Hoare.
Το 2009, μιλώντας σε μια διάσκεψη για το λογισμικό, ο Tony Hoare ζήτησε συγγνώμη για την εφεύρεση της μηδενικής αναφοράς (null).
Και συνέχισε: «Το λέω το λάθος των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η εφεύρεση του null το 1965. Εκείνη την εποχή, σχεδίαζα το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα για αναφορές στην αντικειμενοστραφή γλώσσα (ALGOL W).
Ο στόχος μου ήταν να διασφαλίσω ότι όλη η χρήση των αναφορών θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής, με τον έλεγχο να γίνεται αυτόματα από το μεταγλωττιστή.
Αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να κάνω μια μηδενική αναφορά, απλώς και μόνο επειδή ήταν τόσο εύκολο να εφαρμοστεί. Αυτό έχει οδηγήσει σε αναρίθμητα σφάλματα στα συστήματα, τα οποία πιθανώς έχουν προκαλέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ζημιά τα τελευταία σαράντα χρόνια».
Το 1980 του απονεμήθηκε το ύψιστο βραβείο της Πληροφορικής Turing Award, για την συνεισφορά του στον προγραμματισμό. Γνωστός επίσης για τις τεχνικές: Quicksort, Quickselect, Hoare logic.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #TonyHoare #programmer #programminglanguage #algol #Quicksort #Quickselect #Hoarelogic