Ένας συνταγματάρχης «φόρτωσε» λάθος μαγνητική ταινία και παραλίγο να οδηγούνταν η ανθρωπότητα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο!!
Στο κέντρο ελέγχου που βλέπετε τα ραντάρ έδειχναν ότι στις Η.Π.Α. κατευθυνόταν 2.000 Σοβιετικοί πύραυλοι!
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Νοεμβρίου 1979, τα συστήματα άμυνας ανέφεραν ότι η Σοβιετική Ένωση είχε εκτοξεύσει εκατοντάδες πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Αμερική.
Οι οθόνες στα στρατιωτικά κέντρα ελέγχου σε όλη τη χώρα έδειξαν ταυτόχρονα την επικείμενη απειλή και στις υπηρεσίες ασφαλείας σήμανε συναγερμός. Ο στρατιωτικός William Odom ενημέρωσε στις 3 τα ξημερώματα τον Zbigniew Brzezinski ο οποίος ήταν σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του τότε Προέδρου των Η.Π.Α., Jimmy Carter.
Καθώς η Πολεμική Αεροπορία προετοίμαζε τα μαχητικά αεροπλάνα για την αναχαίτιση της επίθεσης και η Αεροπορική Διοίκηση ετοίμαζε να κάνει χρήση των πυρηνικών βομβαρδιστικών τους, ο Brzezinski έλαβε ένα δεύτερο τηλεφώνημα. Τα συστήματα άμυνας έδειχνε πλέον περισσότερους από 2.000 εισερχόμενους πυραύλους. Ωστόσο, το προσωπικό της NORAD* επανέλεγξε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι τα συστήματα δορυφόρου και ραντάρ δεν έδειχναν τους πυραύλους. Ήταν ένας ψευδής συναγερμός. Ο Brzezinski ενημερώθηκε εκ νέου για την κατάσταση.
Καθώς η είδηση του λανθασμένου συναγερμού διέρρευσε στα Μ.Μ.Ε., οι κρατικές υπηρεσίες ξεκίνησαν έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη. Η ενδελεχής έρευνα αποκάλυψε ότι ένας αντισυνταγματάρχης της NORAD είχε «φορτώσει», μια μαγνητική ταινία που περιείχε λογισμικό προσομοίωσης μιας σοβιετικής επίθεσης, σε λάθος τερματικό του συστήματος άμυνας με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στις οθόνες των κέντρων ελέγχου ως μια πραγματική επίθεση με πυραύλους.
Όταν η είδηση του περιστατικού έφτασε στη Σοβιετική Ένωση, ο αρχηγός του κομμουνιστικού κόμματος Leonid Brezhnev έγραψε στον πρόεδρο των Η.Π.Α. Jimmy Carter ότι καταδίκαζαν τον τεράστιο κίνδυνο που προκλήθηκε από το λάθος συναγερμό.
*Η North American Aerospace Defense Command στο Κολοράντο, πιο γνωστή ως NORAD, ιδρύθηκε για να παρέχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που εκτοξευόταν πύραυλος εναντίον των Η.Π.Α.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, Η NORAD συνδέθηκε με ένα σύνθετο δίκτυο υπολογιστών γνωστό ως «Wimex» και παρακολουθούσε συνεχώς δεδομένα τόσο από δορυφόρους όσο και από επίγειους σταθμούς για ενδείξεις επίθεσης.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #usa #USSR #soviet