Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ο επεξεργαστής ARM

Χρόνια πολλά, ARM1. Έχουν περάσει ακριβώς 37 χρόνια από τότε που ο επεξεργαστής Acorn RISC Machine «πήρε ρεύμα» για πρώτη φορά.

Σήμερα δισεκατομμύρια φορητές συσκευές λειτουργούν με επεξεργαστές που βασίζονται στην τεχνολογία ARM!

Στην φωτογραφία ένα από τα πρώτα δοκιμαστικά chip του επεξεργαστή ARM!

«Στη 1 μ.μ. της 26ης Απριλίου 1985», θυμάται ο μηχανικός της Acorn Computers Steve Furber, «οι πρώτοι μικροεπεξεργαστές ARM εστάλησαν από το εργοστάσιο της εταιρείας VTI (VLSI Technology, Inc) στο εργαστήριο της Acorn. Άμεσα τοποθετήθηκαν στο σύστημα δοκιμών και στις 3 μ.μ., στην οθόνη εμφανίστηκε η φράση: «Hello World, I am ARM».

Ο Steve Furber μαζί με την μηχανικό Sophie Wilson συνέβαλαν στη δημιουργία του υπολογιστή Acorn BBC το 1981 και στην συνέχεια ήταν αυτοί που ανέπτυξαν τον μικροεπεξεργαστή ARM.

Ο συνιδρυτής της Acorn, Hermann Hauser, θυμάται: «Ενώ η IBM ξόδεψε μήνες προσομοιώνοντας τα σετ εντολών των επεξεργαστών της σε μεγάλους κεντρικούς υπολογιστές, η Sophie τα έκανε όλα στον εγκέφαλό της».

Τα πρώτα τσιπ του επεξεργαστή ARM, εκτελούσαν περίπου τρία έως οκτώ εκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του επεξεργαστή 80286 της Intel. Αξιοσημείωτο επίσης ότι είχαν πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Η πρώτη γενιά επεξεργαστών ARM ( χρησιμοποιήθηκε ως συν-επεξεργαστής στον υπολογιστή BBC Micro. Η σειρά ARM2 χρησιμοποιήθηκε στους υπολογιστές Acorn Archimedes και αργότερα στα RiscPC.

Παρότι οι προσωπικοί υπολογιστές της Acorn, δεν είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, η τεχνολογία των επεξεργαστών ARM κέντρισαν τον ενδιαφέρον κάποιων εταιρειών. Η Apple ήταν μια από αυτές και ήθελε να χρησιμοποιήσει τους επεξεργαστές της Acorn στη συσκευή Newton

Έτσι τον Νοέμβριο του 1990, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Acorn που ήταν υπεύθυνο για τον μικροεπεξεργαστή RISC, η εταιρεία Apple και ο κατασκευαστής επεξεργαστών VLSI Technology δημιούργησαν μια νέα εταιρεία, την Advanced RISC Machines.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #arm #cpu

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment