Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυκλοφόρησε από την εταιρεία Lotus η πρώτη έκδοση του προγράμματος λογιστικών φύλλων 1-2-3

Το Lotus 1-2-3 ήταν το πρώτο πρόγραμμα «killer app»** του IBM PC, ήταν εξαιρετικά δημοφιλές τη δεκαετία του 1980 και συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία των συμβατών με IBM PC.

Στις 26.01.1983 η εταιρεία Lotus Software (αργότερα μέρος της IBM) κυκλοφόρησε το 1-2-3, μια πρώιμη εφαρμογή λογιστικών φύλλων (spreadsheet) διαθέσιμη για MS-DOS.

Η λύση της Lotus κυκλοφόρησε στην αγορά ως μια ολοκληρωμένη λύση τρία σε ένα: λογιστικά φύλλα, βάση δεδομένων και γραφήματα για την απεικόνιση των πληροφοριών, εξ ου και το όνομα «1-2-3», αν και ήταν συζητήσιμο από πολλούς στο κατά πόσον προσέφερε λειτουργίες βάσης δεδομένων.

Το πρόγραμμα, σύντομα μετά την κυκλοφορία του, εκτόπισε τον πρώην ηγέτη VisiCalc που είχε κυκλοφορήσει το 1979 καθώς και το SuperCalc που κυκλοφόρησε το 1980 από την εταιρεία Sorcim.

Σε αντίθεση με το Microsoft Multiplan, επίσης πρόγραμμα λογιστικών φύλλων που είχε κυκλοφορήσει το 1982, το 1-2-3  παρέμεινε πολύ «κοντά» στα χαρακτηριστικά του VisiCalc, συμπεριλαμβανομένου του συμβολισμού κελιών με γράμματα και αριθμούς «A1» και τη δομή κάθετου μενού.

Ήταν γραμμένο σε  x86 assembly μέχρι την έκδοση 4.0 και στις επόμενες εκδόσεις η Lotus επέλεξε την γλώσσα C.

Η εταιρεία Lotus ιδρύθηκε από τον Mitchell Kapor, φίλο των Dan Bricklin και Bob Frankston οι οποίοι είναι οι προγραμματιστές του VisiCalc. Το 1-2-3 δημιουργήθηκε αρχικά από τον Jonathan Sachs, ο οποίος είχε γράψει δύο προγράμματα υπολογιστικών φύλλων ενώ εργαζόταν στην Concentric Data Systems, Inc. (εταιρεία που της αναγνωρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο software που χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτική  διαφήμιση).

Επίσης το 1-2-3 χρησιμοποιήθηκε στο Microsoft Flight Simulator για δοκιμές σχετικά με τα γραφικά.

Το Lotus 1-2-3 αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσαρμογή του στο περιβάλλον των Windows και ξεπεράστηκε από το Microsoft Excel.

Το 1995 η IBM αγόρασε την εταιρεία Lotus και συνέχισε να κυκλοφορεί εκδόσεις του Lotus «φθάνοντας» στην 9.8.2 το 2002. Η IBM συνέχισε να υποστηρίζει το πρόγραμμα έως το 2013.

**Μια σύντομη ερμηνεία του όρου killer app: οι καταναλωτές θα αγοράσουν κάποιον υπολογιστή (και γενικότερα κάποιο hardware) με βασική τους επιδίωξη -μόνο και μόνο δηλαδή- να εκτελέσουν αυτήν την εφαρμογή.

 

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ibm #lotus #lotus123 #VisiCalc

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment